• Tijdelijke regels en vaste regels, hoe zit het ook alweer?

  Deze keer een zakelijk bericht.

  De hengelsport kent regels. Ook de Corona-wetgeving heeft invloed op de hengelsport. Voor veel nieuwkomers en herintreders in de sport is dit vaak een verrassing. Een vervelende verrassing als je dan ook nog in overtreding bent.

  Hieronder vind je hierover veel, zoniet alles.

  Gesloten tijden aassoorten een vissoorten.

  In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) die per 1 maart van kracht is, en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen. Hieronder lees je hoe het zit.

  In de maand maart mag je volgens de wet vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet je deze direct terugzetten (gesloten tijd voor de snoek). Vang je een snoekbaars of baars die voldoet aan de minimummaat dan mag je deze snoekbaars of baars houden, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden. Snoek moet bijna overal het gehele jaar direct worden teruggezet.

  April en mei

  Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).

  Vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten en einde gesloten tijd voor snoekbaars, baars en snoek) mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag je bovenmaatse snoekbaarzen, baarzen en snoeken in bezit hebben, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden.

  Vergunningsvoorwaarden

  Let op de voorwaarden: een visrechthebbende kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten. Zo geldt voor de wateren van de federaties Friesland en Groningen- Drenthe dat in maart ook snoekbaars al moet worden teruggezet. Ook geldt in deze wateren buiten de gesloten tijd een maximummaat voor snoekbaars van 70 centimeter.

  Op grond van de vergunningsvoorwaarden moet snoek bijna overal direct worden teruggezet. Voor snoekbaars en baars zijn vaak maximum aantallen vastgesteld in deze vergunningsvoorwaarden.

  IJsselmeer en Markermeer

  Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden.

  Wedstrijdvissen

  Omdat wedstrijdvissen niet op een sportaccommodatie plaatsvindt, geldt het bovenstaande helaas niet voor de wedstrijdvisserij. Viswedstrijden zijn dus nog steeds niet toegestaan. De uitzondering hierop vormen kinderen tot en met 17 jaar. Zij mogen buiten in grotere groepen of teams sportvissen en wedstrijden vissen met andere leden binnen de hengelsportvereniging.
  Gemeenten mogen sportactiviteiten organiseren of goedkeuren op locaties buiten de sportaccommodaties, voor het eventueel trainen in groepjes van 4 personen (wel met behoud van 1,5m afstand). Daarvoor kan bij de gemeente een aanvraag worden gedaan. Verder gelden de algemene regels zoals vermeld op de website van de Rijksoverheid (thema sport).
  Sportvisserij Limburg - Nieuwe data digitale Cursus Controle Sportvisserij

  De boetebedragen voor 2021 zijn bekend.

  Een groot aantal bedragen is verhoogd door het OM.
  Het complete overzicht met relevante feitcodes, overtredingen en boetebedragen vind je hieronder:
  • pH645a geen schriftelijke toestemming met één of twee hengels € 150,- (was 140,-)
  • pH645c geen schriftelijke toestemming met meer dan 2 hengels € 330,- (was 320,-)
  • pH647b niet op eerste vordering ter inzage afgeven schriftelijke toestemming € 100,- (was 95,-)
  • pH647c niet op eerste vordering ter inzage afgeven huurovereenkomst € 100,- (was 95,-)
  • pH650a vissen met vistuig wat niet aan voorwaarden voldoet € 300,- (was 280,-)
  • pH652a gesloten tijd vissen met verboden aas € 100,- (was 95,-)
  • pH660 vissen in en bij een aangewezen stuw of in of bij een aangewezen vispassage € 150,- (was 140,-)
  • pH662a vistuig voorhanden terwijl vistuig op dat moment verboden is € 100,- (was 95,-)
  • pH662b 1 of 2 hengels voorhanden zonder toestemming € 100,- (was 95,-)
  • pH662c meer dan 2 hengels voorhanden zonder toestemming € 100,- (was 140,-)
  • pH662d ander toegestaan vistuig voorhanden terwijl men niet bevoegd of gerechtigd is om in dat water te vissen € 300,- (was 280,-)
  • pH664a vissen met een levende aasvis € 400,- (was 390,-)
  • pH666a ondermaatse vis voorhanden € 150,-
  • pH668 vis voorhanden waarvoor een gesloten tijd van kracht is € 150,-
  • pD515 Valse persoonsgegevens opgeven € 400,- (was 390,-)
  • pD517 Niet op eerste vordering tonen ID bewijs € 100,- (was 95,-)
  • pD537 verboden toegang onbevoegden € 100,- (was 95,-)
  • pD537b handelen in strijd met toegangsbepaling € 100,- (was 95,-)
  Vriendelijke groet, Peter van der Heijdt, voorzitter HSV Limmen

 • Een woord van de voorzitter, maart 2021

  We zijn een jaar onderweg in een nieuwe realiteit. Naast de ziekte op zichzelf en de impact die het voor sommigen heeft ( gehad) die het virus hebben opgelopen, zijn inmiddels ook de maatregelen dagelijkse discussiestof. Als organisatie zijn wij verplicht om ons te houden aan alle geldende regels. Ik ben daar wel blij mee. Onze meeste actieve leden behoren qua leeftijd tot de risico-groep. We houden ons dan ook netjes aan de opgelegde regelgeving betreffende sportactiviteiten in groeps-/verenigingsverband. Better safe than sorry.

  Ik zie echter wel licht aan het einde van deze tunnel. Veel van onze wedstrijdvissers hebben inmiddels op basis van leeftijd al een eerste vaccinatie gehad, en voor de zomer verwacht ik wel dat alle leden van bijvoorbeeld de 55+wedstrijdvissers die dat willen, hun 2de prik hebben gehad.

  Dat zou kunnen betekenen dat er rond die tijd weer dingen mogen. Zoals nu de scholen opengaan, zou dat dan ook voor de activiteiten van de ouderen kunnen gaan gelden.

  Ons bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet, en heeft alvast een agenda klaar staan om bij versoepelingen voorzichtig weer op te starten.

  Los van de georganiseerde sportvisserij kun je natuurlijk altijd op jezelf de waterkant opzoeken. Reis je alleen, of met iemand uit je eigen huishouden, dan kun je nog steeds prachtige avonturen beleven. Ik heb afgelopen weekend een vistrip door onze noordelijke provincies gemaakt. Niks gevangen. Maar wel heerlijk weg. Het vraagt wat extra maatregelen, omdat er niet heel veel zaken open zijn. Toilet, eten en drinken moet je dus even zelf oplossen. Buitenlucht is echt goed voor je!

  Gelukkig kun je op afspraak wel hengelspullen kopen bij o.a. Nipro, Handy Fish en zonder afspraak zelfs bij Van Someren, omdat die ook ( of liever, vooral) diervoeders verkoopt. Trouwens, om diezelfde reden van diervoeders kun je bij ‘Achterom van Jos Admiraal ook aas kopen.

  Handy Fish heeft recent een doorstart gemaakt. Bert Schouten heeft de zaak overgedragen aan medewerker Nick Venema. Nick gaat de zaak voortzetten met een wat afgeslankt assortiment. Het vliegvissen is weg uit de winkel, gebleven zijn kunstaas, karpervissen ( zowel  de pen als de vaste lood montages), witvis ( met name voor de specialisten, maar ook voor de starter) en vers aas. Zeevissen is tot een minimum beperkt, maar voor snoeken en snoekbaarzen, baars, karper en zeelt is Nick je uitstekend gesorteerde speciaalzaak in Heiloo e.o. Naast alle bovengenoemde zaken verkoopt Nick ook het bekende Black Magic voer, voor de grote witvissen, weer uit voorraad.

  Nick heeft de Facebookpagina opgeschoond en deze wordt regelmatig voorzien van verse info en aanbiedingen. Bert geniet inmiddels van een welverdiend pre-pensioen, maar gedreven en liefhebber als hij is, kun je voor vliegvissen en hengelreparaties en -bouw bij hem terecht in zijn atelier. Handy Fish kun je bellen op 072-5336961 ( Nick Venema), Bert kun je in zijn atelier bellen op 06-40601792.

  Bert wil ik vanaf deze plek bedanken voor alles wat hij voor de hengelsport heeft gedaan, en dan specifiek voor onze club: meerdere open jeugdwedstrijden, enkele prijzentafels voor de botenclub, heel vaak kortingsacties voor de jeugdvisclub, promotiematerialen, kadobonnen, doelen voor de werpwedstrijdjes, noem maar op. Zonder al deze steun had je wel 3 jaar eerder met pensioen gekund, maar ja, wat moet je dan met je tijd hè! Bert namens HSV Limmen en de inmiddels ook gepensioneerde jeugdvisclub: hartelijk dank voor al je support en enthousiasme. Nick veel succes!

  Het is maar een kleine stap van Handy Fish naar forelvissen. Onze federatie heeft weer een uitzetting gedaan van forel. In februari werden grote bruine forellen uitgezet, afgelopen week is er regenboogforel uitgezet in het Geestmerambacht. Met klein kunstaas, vliegjes en speciale natuurlijke aasmethodes kun je de forellen aan de schubben komen. Vis bij voorkeur weerhaakloos, er  geldt een terugzetverplichting. Hou er ook rekening mee dat per 1-4 de wetgeving op gesloten tijd voor aassoorten weer van toepassing is. Als tip geef ik mee dat je met wasmotlarven en maden leuk op deze vissen kunt vissen. Lees voor alle regelgeving rond deze uitzetting en het viswater zelf de informatie op de site van de federatie. Wellicht zie je op onze site in de nieuwsberichten wel info voorbij komen.

  Als laatste: vergeet niet om deze week uw stem uit te brengen. Als de hengelsport u na aan het hart ligt, stem dan in ieder geval geen Partij voor de Dieren, die willen echt van ons af. Milieu is voor veel partijen een hot issue, lees wel tussen de regels door wat dat voor u en onze sport kan betekenen. Stemmen is een recht, gebruik het goed!

  Blijf gezond en let op elkaar!