Geen jeugdactiviteiten bij HSV Limmen in 2018 !

Featured

De jeugdcommissie van Samen Beet heeft besloten haar werkzaamheden te stoppen. Voor 2018 staan er daarom geen activiteiten gepland.

Via de groepsapp met de jeugd van Castricum kan er deel worden genomen aan street fishing en sommige andere activiteiten.

De jeugdleden vanaf 11 jaar krijgen de gelegenheid om met de senioren mee te gaan naar de visvijver in Lelystad, alwaar tegen een gereduceerde prijs kan worden gevist. Ze zullen via de mail van hun ouders op de hoogte worden gehouden over de data en vertrektijden. Ook zal er info op de website worden geplaatst over deze activiteiten.

Lidmaatschap van de vereniging is voor vissende jeugd wel noodzakelijk vanwege de vergunningplicht.

Uitslag 2e wit 2019

Naamstuksgrampuntenklass.
Nico Schouws1049600122001
Bart Lieferink5310550118752
Dick Pekel86605082003
Simon Schouws65620078254
Ron Droog19640068755
Gerrit Tuijn30550062506
Han Duin56390053007
Rene Levering30315039008
Jan Walta27220028759
Kees Levering292000272510
George vd Linden72050222511
Meindert Bakkum16700110012
1252258300

Over snoeken gesproken. Door Rien Faasse

Dit snoekseizoen was het voor mij niet helemaal.      

Liever gezegd; helemaal niet.

Natuurlijk waren die fraaie Noordhollandse watertjes met hun dikke snoeken er nog altijd en ook de visspullen stonden tiptop in orde in de schuur op hun gebruiker te wachten maar het lukte gewoon niet met de afspraken. Dan kon mijn vismaatje niet en dan kon ik weer niet.               Drukte, ziekte en zeer, een verjaardag, een crematie, gebroken pols van mijn vrouw waardoor ik niet van huis kon en toen was er weer storm of hagel en natte sneeuw en… nou ja, het lukte gewoon niet.

En over die ene keer dat het wel doorging valt ook niet veel bijzonders te melden.

De wind kwam guur, net boven het vriespunt, uit het noorden en dat betekent meestal dat de vis het laat afweten. Die ochtend doen we de Noorder en Zuidervaart aan. Water dat meestal garant staat voor een paar mooie vissen maar nu geen enkel bewijsje van enige snoekactiviteit geeft. 

Na de traditionele lunch  in de Gouden Karper, uitsmijter ham kaas op dik boeren bruinbrood plus een mooie grote pils erbij, gaan we het zonder al te hoge verwachtingen nog even proberen in de buurt van de Alkmaarse vuilverbranding.

Ik weet daar een mooi met struiken en riet omzoomd poeltje dat in verbinding staat met de omringende sloten en waar, voor zover ik weet, nooit een snoekvisser komt.

Binnen vijf minuten duikt de dobber van mijn Limmenese visvriendje Bart onder. Na een  fraaie dril komt er een  gaaf getekend snoekje van 70 cm in het schepnet. Zo, de eer voor deze dag is gered. Ik verplaats me naar de overkant van de poel waar ik een kwartiertje later een prachtige wegloper krijg. De fel oranje dobber is in het ondiepe heldere water goed te volgen.

De dobber staat ongeveer tien meter verder stil en schokt wat op en neer. Tijd om aan te slaan dus en weer komt er een mooie vis in het schepnet.

Vlug een foto maken en even meten. Niet te geloven maar het is het zelfde snoekje met een lengte van 70 cm en zijn herkenbare tekening. Daar zijn vriend Bart en ik het helemaal over eens. Hoe is het mogelijk.

We houden het verder voor gezien want we zijn èn koud èn we willen  dit snoekje beslist niet voor een derde maal vangen want dan wordt zo’n beestje te veel af gejakkerd.

In de auto naar huis vertel ik mijn maatje het verhaal dat me na die toch zeldzame “ kopie “ vangst van deze middag te binnen schoot.  

Ik heb het ooit eens gelezen in één van de vele sportvis boeken die de onvolprezen Jan Schreiner ons heeft nagelaten. ( God hebbe zijn ziel ). Het verhaal, en ik hoop dat ik het een beetje goed weergeef, gaat ongeveer als volgt:

Meneer Kalfschot leefde zijn leven zoals hij vond dat het goed was.Voor hemzelf dan. Een egocentrisch mens. Geen vrienden maar dat stoorde hem in het geheel niet want zonder vrienden ging het ook prima. Vrouw en kinderen kwamen niets te kort behalve dan enige vorm van liefde of belangstelling. Je zou hem kunnen omschrijven met het gezegde: “ Ikke ikke ikke en de rest kan stikke. “

Hij was bijna toe aan zijn pensioen toen hij voelde dat het niet goed met hem ging. Zijn dokter had hem gewaarschuwd het vooral rustig aan te gaan doen. Meneer Kalfschot was niet bang voor de dood. Helemaal niet. Dat speelde bij hem niet. Hij geloofde niets en al helemaal niet in een hiernamaals.  Als grapje had hij tegen die huisarts gezegd: “ Wie dan niet leeft wie dan niet zorgt, “  maar die had hem niet-begrijpend aan gekeken.

Die avond was hij vroeg naar bed gegaan want hij was erg moe.

Toen hij zijn ogen sloot was hij direct weg van deze wereld en stond hij voor Petrus die hem zei dat hij wel wist wie Kalfschot precies was en dat hij engel Gijs mee kreeg die hem verder in de gaten moest houden.

Engel Gijs was er een van het zwijgzame type. Hij ging hem voor terwijl ze door een grote wolk liepen tot ze bij een mooi riviertje kwamen waar de zon vrolijk scheen en de vogels nog vrolijker kwinkeleerden.

– “ Jouw hobby was toch snoekvissen,” vroeg engel Gijs. “ Nou daar in dat schuurtje kan je een hengel en wat kunstaas uitzoeken en dan ga je je gang maar. “

Meneer Kalfschot vond dat hij het goed getroffen had want hij was zonder meer in de hemel. Dat stond wel vast.   

Hij maakte zijn hengel en molen klaar, knoopte een koperkleurige Ondex 5 spinner aan de lijn en maakte een verre worp.  

In het midden van het riviertje klapte er al een snoek op. Dat ging goed.

Na een korte dril onthaakte hij het beestje en liet hem vol trots aan engel Gijs zien.                                                                                                                         – “ Mooi, niet, “ zei hij, “ zo snel vang je ze niet altijd. “

– “ Zeventig centimeter, zei engel Gijs kort. “

Weer gooide hij ver in en weer klapte er binnen de kortste keren een snoek op.

– “ Zeventig centimeter, “ zei engel Gijs ongevraagd en dat was ook zo. Meneer Kalfschot fronste zijn wenkbrauwen.

Bij de volgende worp was het alweer het zelfde liedje.                                   Zeventig centimeter.

Meneer Kalfschot begon het een onplezierig toeval te vinden maar à la, héél héél soms gebeurt zoiets weleens. Hij legde zijn hengel in het gras en vroeg: – “ Hoe laat gaan we eigenlijk eten. “

_ “ Er wordt hier niet gegeten, “ zei de engel, “ en voor je verder gaat met vragen stellen, hier wordt ook niet geslapen of uitgerust dus ik adviseer je met klem de hengel weer op te pakken en door te gaan met vissen want dat is wel de bedoeling. “

Terwijl meneer Kalfschot zijn hengel uit het gras oppakte vielen er tranen op zijn handen. Hij kon zich niet herinneren wanneer hij voor het laatst had gehuild maar nu zorgde zijn zelfmedelijden voor een ongekende tranenstroom.

Toen werd hij wakker met het hoofd op het door nat hoofdkussen.  Hierna ging hij het rustiger aan doen zoals de dokter het hem had gezegd en leefde nog een tamelijk lang leven. Zijn hengel stond in de schuur te verdrogen en molen en kunstaas roestten langzaam weg. Het snoekvissen had hij afgezworen. Voor altijd en eeuwig. Voor zover het tenminste aan hemzelf lag.

Rien Faasse           Maart 2019

Peter in de polder, week 1 t/m 3

Vrieskoude zonsopkomst aan de schulpvaart

Het nieuwe jaar is begonnen. Ik heb nog een stevig snoekenvirus te pakken dus de groenjassen moeten nog beducht zijn op mijn activiteiten.

De eerste vis dit jaar was een klein voorntje, want om de snoeken te pakken had ik wel aasvis nodig. De vriezer is weer voldoende gevuld met instant snoekaas, dus dat behoeft geen zorg. Deze eerste voorn leverde overigens wel meteen een mooi getekende snoek op aan de bijgelegde dood-aas hengel.

7 januari had ik een vrije dag, ter compensatie dat ik Nieuwjaarsdag had gewerkt. Er stond een behoorlijke wind, maar ja, vangdrang hè, er moest gevist worden. Ik ging naar Akersloot, alwaar ik een luwe stek vond achter een gebouw. Hier beleefde ik iets heel bijzonders; ik kreeg in 2 worpen 3 snoeken eraan… Hoe dat ging: ik wierp in en liet mijn dode voorn mooi door de wind meevoeren. Al snel verdween mijn dobber en ik draaide strak op een kleine snoek. Kort onder de kant werd deze snoek gegrepen door een aanmerkelijk groter exemplaar. Helaas liet deze na enkele tellen weer los en kon ik mijn van de schrik helemaal verlamde snoekje scheppen. Na het onthaken en terugzetten, wierp ik mijn nieuwe aasvisje op de plek in waar ik de snoek gevangen had en kreeg direct weer beet. Deze vis schoot los kort na de aanslag maar was niet de reus die ik zojuist had gelost. Best spannend!

Deze heren kwamen koffie brengen en een plaatje schieten van mijn snoekje.

Tijdens mijn omzwervingen met dood aas vond ik een stek met een aantal opmerkelijk grote snoeken. Ik ving hier in november kort na elkaar 2 dikke bakken, en nu kolkte het er weer. Ik loste tot 2 keer een zeer slimme vis die mijn aas wist los te peuteren van de takel. Dat moest anders. Ik besloot een paar dagen te voeren met sardinebrokjes. Goed plan, alleen vergeten op buienradar te kijken, want zaterdag morgen trof ik een nagenoeg dichtgevroren stek aan. Ik had uit voorzorg al nylon gemonteerd in plaats van gevlochten lijn, want die laatste vriest nogal snel vast op het ijs. De dobber ging in een windwak en dartelde lekker op de wind en de deining. na een uur koukleumen en 3 kolken op andere stukken van het water, begon de dobber ineens een stukje te varen. Er was interesse! Helaas, de vis voelde weerstand van de aan het ijs vastgevroren lijn en loste. Een nieuwe aasvis eraan en nog een poging. Na een kwartier was het weer bal. Nu verdween de dobber onder het ijs en werd het tijd om aan te slaan. Een massieve vis bolde onder het ijs en sloeg het aan splinters. Een spectaculaire dril tussen de schotsen eindigde in het schepnet. Een prachtvis van 87 cm was mijn deel.

Snoek om de hoek

Onze secretaris Bart wil wel eens een keer mee op de boot om slepend met kunstaas een snoek te vangen. Deze tak van sport heeft hij nog niet bedreven. De afspraak staat gepland op zondag 13 januari. Op deze dag voorspelt het KNMI onstuimig weer en geeft tussen 16:00 en 20:00 uur zelfs een code geel.
Nu staat Bart bekend als een mooiweer hengelaar. Dit komt door een gebeurtenis uit het verleden, waarbij hij voor de aanvang van een witviswedstrijd alweer huiswaarts ging, vanwege een straf windje.

De verklaring: “ik begon nog maar net met dit wedstrijdvissen en had nog geen goed warmtepak”

Deze keer is hij niet van zijn stuk te brengen. Waar ik twijfel is het Bart die me verzekerd dat het wel kan. Zelfs een code geel weerhoudt hem niet van de visplannen en dus varen we rond 8:30 uit. Ik moet het spelletje even uitleggen, want Bart snoekte tot nu toe alleen met aasvissen en een dobber. Dat gaan we vandaag ook doen, maar we beginnen met kunstaas.
De boot vaart langzaam. Door de snelheid wordt het drijvende kunstaas onder het wateroppervlak geduwd en zwemt het aas met een sierlijke zwembeweging tussen oppervlakte en bodem.

Bij aanvang staat er toch al een windkracht 5, maar met het windje in de rug en varend tussen de huizen valt het nauwelijks op. Voorbij “het zwembad” wordt bij Bart ook duidelijk hoe windgevoelig het bootje is. Het gebeurt regelmatig dat we dwars varen om al tegensturend een rechte koers te kunnen behouden. Voor de voorste visser is een langere hengel dan een must en gelukkig heeft Bart dit.

Bij de A9 leggen we de boot aan wal en veranderen we de vismethode. Bart vist met een aasvis onder een dobber, waarbij de lijn onder de dobber is verzwaard met enkele flinke loodhagels. Ik vis ongeveer hetzelfde, alleen zonder lood maar met een fireball aan de vis.

De vectra fireball is loodvrij, dus vriendelijker voor het milieu.


Bart loopt langzaam over de vlonder, trekt de dobber mee en bereikt zo de andere kant van de A9. Ik volg op ruime afstand. Halverwege voel ik een rukje en inderdaad zie ik dat de dobber is verdwenen. Ook mijn hengel is lang en onder de brug is dit niet handig. Ik verleng de lijn en loop snel een paar passen zodat ook ik buiten de brug sta. Aantikken en hangen! Het voelt massief en even later mag de zware snoek van 82 cm voor de camera poseren.

We stappen weer aan boord en slepen de dobbers nog een stukje mee. Al binnen enkele meters haakt Bart een goede vis. Ik assisteer bij het landen en poseer gelijk maar even: 84 cm

We gaan weer kunstaas slepen. Op het Kerkemeer los ik er 2 kort achter elkaar. Voor mij is het duidelijk tijd voor koffie. Bart heeft dit keurig voor elkaar en hoeveel bakken ik ook neem, elke keer komt er een heerlijke koek bij. Aangesterkt gaan we verder. Nu is het Bart die wat haakt aan de Spro fat Iris. We laten ons tegen het riet waaien en pakken het visje.

Deze hoeft niet gemeten. We varen het meertje in het rond. Op de plek waar ik de lossers had en Bart een snoekje, is het Bart die weer jubelt. Een bak van 86 cm heeft de plug diep naar binnen gezogen. Vakkundig en beheerst bevrijden de we de vis weer van het aasje.
De vis optillen en tonen voor de camera kan in mijn ogen toch beter.

Telkens maken we het rondje en er volgen nog 2 snoeken voor Bart: 73 en 60 cm.

De Spro Fat Iris is vandaag een echte killer
Zo staan vis en visser netjes op de camera.

Na een rondje zonder beet varen we terug. Bij het Stet “altijd spannend” vissen we door tot de aanlegplaats. Dit blijkt een goede keuze: in de laatste meters wordt mijn Yellow Pearl Pikefighter bruut gegrepen waarna een felle run volgt. De vis is niet groot, maar geeft zich toch niet zo snel gewonnen. Uiteindelijk belandt de snoek even op de meetplank: 62 cm. Al met al een topdag met goede vangsten bij een zwoel briesje.

Wedstrijd data 2019 (onder voorbehoud)

Dit zijn de datums van de viswedstrijden voor het seizoen 2019.

Alle data is onder voorbehoud. Uitprinten is dus niet verstandig, het kan en zal gewijzigd worden. U krijgt de definitieve versie in de brievenbus.

 1. 1) 17 maart kanaal Spijkerboor 07.00 u
  2) 7 april kanaal Kolhorn 07.00 u
  3) 5 mei Ringvaart Heerhugowaard 07.00 u
  4) 26 mei Uitgeestermeer 07.00 u
  5) 14 juli kanaal Akersloot 07.00 u
  6) 4 augustus Ringvaart Berkmeer Obdam 07.00 u
  7) 25 augustus Nauernasevaart bij de Forbo 07.00 u
  8) 22 september kanaal bij de Kogerpolderbrug 07.00 u
 2. De bootjeswedstrijden voor 2019 worden op de volgende data gepland:
  1) zaterdag 6 april 13.00 u Kerkemeer
  2) zaterdag 25 mei 13.00 u Overdie
  3) vrijdagavond 14 juni 19.00 u Overdie
  4) vrijdagavond 5 juli 19.00 u Kerkemeer
  5) zaterdag 24 augustus 13.00 u +BBQ Overdie
 3. Bij de 55+ worden de volgende data vastgelegd:
  1) witvis woensdag 17 april 09.00 u loten
  2) witvis woensdag 15 mei 09.00 u loten
  3) witvis woensdag 12 juni 09.00 u loten
  4) witvis woensdag 10 juli 09.00 u loten
  5) witvis woensdag 7 augustus 09.00 u loten
  En de baars wedstrijden:
  1) baars woensdag 28 augustus 08.30 u loten
  2) baars woensdag 18 september 08.30 u loten
  3) baars woensdag 9 oktober 08.30 u loten
  4) baars woensdag 23 oktober 08.30 u loten
  5) baars woensdag 6 november 08.30 u loten SNERTWEDSTRIJD!
 4. De baarscompetitie wordt op de volgende data vastgelegd:
  1) zondag 1 september 07.00 u verzamelen water ?
  2) zondag 15 september 07.00 u verzamelen Wormerveer
  3) zondag 29 september 07.00 u verzamelen Ziendervaart
  4) zondag 13 oktober 08.30 u verzamelen BAARSDAG locatie nog onbekend
  5) zondag 27 oktober 08.30 u verzamelen Dogsloot
  6) zondag 10 november 08.30 u verzamelen SNERTWEDSTRIJD locatie ??

Eindstand 55+ baarscompetitie 2018

  1e wedstr2e wedstr.3e wedstr.4e wedstr.5e wedstr.Totaalbeste 3wedstrijden4e
1Dick Pekel12111635
2Han Duin619342385
3Rien Faasse1034622595
4Gerrit Tuijn44201020104
5Ton de Swart8052520124
6Piet vd Heijdt51264113815511
7Piet Pepping12713534015512
8Sjaak Schoorl06371228164
9Meindert Bakkum211881342185
10Siem van Duin710129745235
11Herman Lute951101742254
12Jan Walta1181011949275
13Joke Lute139701443294
14Ank Krom0131412645314
15Kees Levering131416101669375
16Gerard Boer30001518182
17Ton Bolten00150823232
18Nico Krom15000015151

Eindstand baarscompetitie 2018

  1e2e3e4e5e6eTotaalbeste 3gevistepnt 4ebaars beste 3
1Rien Faasse212211932
2Dick Pekel1213421342
3Marcel Acquoy46346xxx23116340
4Bart Lieferinkxxx4468325116271
5Sjaak Schoorl735xxx71335157
6Han Duin3xxxxxxxxx2101515x
7Simon Schouwsxxxxxxxxx5561616x
8Meindert Bakkum578711xxx38198212
9Piet Pepping8561210849198194
10Kees Leveringxxx8913311442011
11Gerrit Tuijnxxxxxx714xxx52626x
12Jan Waltaxxxxxxxxx109xxx192 gevist2x
13Ton de Swartxxxxxxxxx8xxx9172 gevist2x
14Gerrit Boer6xxxxxxxxxxxx4102 gevist2x
15Piet vd Heijdt9xxxxxxxxxxxx7162 gevist2x
16Rob Jakxxxxxxxxx1xxxxxx11 gevist1x
17Ank Blankendaalxxxxxxxxx9xxxxxx91 gevist1x
18Herman Lutexxxxxxxxx11xxxxxx111 gevist1x
19Nico Schouwsxxxxxxxxxxxxxxx12121 gevist1x

Eindstand 55+ witviscompetitie 2018

  1e2e3e4e5eTotaalpunten4egevist
1Rien Faasse11312118325
2Jan Walta5121514455
3Gerrit Tuijn224917894
4Siem Blokker313934321095
5Siem van Duin91354233115
6Ton de Swart133472714134
7Sjaak Schoorl102214143
8Herman Lute67518183
9Kees Levering4137103421134
10Ank Krom613893623134
11Piet Pepping61310103926134
12Gerard Boer8136123926134
13Meindert Bakkum139628283
14Joke Lute1111830303
15Karl Nuijens2221