Geen jeugdactiviteiten bij HSV Limmen in 2018 !

Featured

De jeugdcommissie van Samen Beet heeft besloten haar werkzaamheden te stoppen. Voor 2018 staan er daarom geen activiteiten gepland.

Via de groepsapp met de jeugd van Castricum kan er deel worden genomen aan street fishing en sommige andere activiteiten.

De jeugdleden vanaf 11 jaar krijgen de gelegenheid om met de senioren mee te gaan naar de visvijver in Lelystad, alwaar tegen een gereduceerde prijs kan worden gevist. Ze zullen via de mail van hun ouders op de hoogte worden gehouden over de data en vertrektijden. Ook zal er info op de website worden geplaatst over deze activiteiten.

Lidmaatschap van de vereniging is voor vissende jeugd wel noodzakelijk vanwege de vergunningplicht.

Peter in de polder, week 45

Ja, ik heb weer eens tijd voor een stukje. Dat heeft een speciale reden: ik heb een reus gevangen.

Ik heb dit jaar al diverse record gebroken. Een baars van 42 cm, een winde van 58, een haring van 28 cm, een steur van 1,29. Die laatste dan wel in een visvijver, maar toch. 1 record staat al een tijd hoog op mijn lijstje, en dat is een snoek. Mijn record stamt van 27 mei 1989 en mat 100 cm. Gevangen aan een Mr.Twister in het Alkmaardermeer tijdens het baarzen aan een ultralicht spinhengeltje en 18/00 nylon. Het kostte me zowat een half uur om die vis binnen te krijgen.

Dit jaar doe ik mee aan de snoekwedstrijden van De Rijp, en dan moet je natuurlijk wel scoren. Ik heb daarom wat trucjes ontwikkeld, en 1 daarvan is om mijn takeltje op te bouwen uit componenten in plaats van een kant en klare montage. Voordeel is dat ik elke aasvis de takel kan optimaliseren door een korte of lange stinger-dreg, grote of klein dreg op de kop en al dan niet loodverzwaring, spinnerbladen en kralen in de opbouw. Net als forel en platvis is ook snoek een rover en nieuwsgierig.

Vorige week had ik na de snoekwedstrijd nog wat aasvisjes over en ging ik eens een paar stekjes langs om te kijken of er nog wat zwom. Bij een brug zag ik een grote kolk veroorzaakt door een jagende snoek. Ik kon niet veel zien, maar de omvang van de waterverplaatsing beloofde wat moois. Hier heb ik eerder al eens een vis van 89 cm gevangen, dus de kans op een grote vis is hier wel aanwezig.

Zondag morgen 11-11 ga ik aan het Stet wat haringstukjes voeren. Net als ik mijn dobber erbij wil leggen bedenk ik dat de visclub zijn snertwedstrijd heeft op dit water. Nou, dan ga ik eerst maar even naar 2 andere stekken. Om 10 uur hebben ze 2 rondes gevist en zijn ze aan de overkant en weg van de brug. Dan kom ik om die tijd wel terug.

Ik ga eerst naar mijn zeeltstek in Heiloo. Daar weet ik 3 mooie snoeken te zwemmen, en er zullen er vast nog meer zijn. Ik kan dan meteen wat aasvis vangen. Al na een kwartier heb ik beet en vang een leuke snoek van 61 cm aan een dood voorntje.

Ik heb voldoende aasvisjes gevangen en ga verder naar de stek bij de brug. Hier monteer ik een nieuw uitgewerkte takel (zie foto) en voorzie hem van een vers overleden voorntje. Ik werp de montage in en zorg dat deze met een behoorlijke plons het water raakt.

Ik zet de camera alvast klaar want ik heb er vertrouwen in. Niet onterecht, al snel gaat de dobber onder. Ik zoek een goede plek om de vis te kunnen drillen en sla aan. Een zware vis bonkt op de hengel alsof er telkens zakken zand op de lijn worden gegooid. Hevig kopschuddend baant de snoek zich een weg door het water. Met moeite hou ik haar weg bij de brugpijlers en weet dan al snel het net eronder te krijgen. De kopdreg zit in de scharnier van de bek, de stinger hangt er los naast. Ik zet de camera op zelfontspanner en start een serie foto’s. De snoek meet 101,5 cm en is dat nieuwe felbegeerde record. Ik geniet met volle teugen, stuur iedereen die ik ken een whatsappie en ben teleurgesteld in de matige respons. “Het is zondag morgen vroeg, figuur”, denk ik bij mezelf, tuurlijk krijg je geen reactie!

Ik ga om 10 uur naar het Stet, vang niks meer erbij maar krijg wel een uitnodiging voor de snert. Kijk dat zijn berichten. Ik sluit de visdag af met een supergevoel en in prima gezelschap.   

Onderhoud stedelijk water Castricum (Bron: www.hhnk.nl)

Vanaf 1 januari 2018 nemen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het groot onderhoud van het water binnen de bebouwde kom van de gemeente Castricum over. Wethouder Rob Schijf van de gemeente en hoogheemraad Rob Veenman tekenden donderdag 7 december voor de officiële overdracht.

Wat betekent de overname?
We nemen het onderhoud in het water over. Dit betekent dat we het water baggeren en de waterplanten maaien. De gemeente blijft het dagelijks onderhoud doen, zoals het verwijderen van zwerfvuil en kadavers. Het onderhoud van de oevers blijft een taak van de gemeente. Ook het onderhoud van beschoeiing, steigers, bruggen en duikers blijft ongewijzigd.

Op deze manier is er een duidelijke taakverdeling die aansluit op het werk van de beide overheden.

Wethouder Schijf: “Door de overdracht bespaart de gemeente op de onderhoudskosten.” “Een ander voordeel is dat met de overdracht een eind komt aan de versnippering van het onderhoud”, aldus hoogheemraad Veenman.

Waar vindt het project plaats?
Het project vindt plaats in het stedelijk gebied van de gemeente Castricum, in de kernen Limmen, Akersloot, Bakkum en Castricum. In het stedelijk gebied van Castricum ligt in totaal ruim 32 km water. Met de overdracht is zo’n 15 km gemoeid. Een klein deel blijft in beheer bij de gemeente, zoals sloten bij sportvelden en begraafplaatsen.

Er is een gedetailleerde kaart over de nieuwe onderhoudssituatie. Op de kaart onderaan de pagina kunt u zien hoe het onderhoud in uw situatie is geregeld.

Welk beleid ligt aan het project ten grondslag?
Het hoogheemraadschap neemt het onderhoud van het water in alle gemeenten over. Dit gebeurt stap voor stap met één of enkele gemeenten tegelijkertijd. In 2023 zal al het stedelijk water in onderhoud zijn overgenomen.

Meer informatie
Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of via telefoonnummer 072 – 582 8282. Ook kunt u informatie hierover vinden op de website van de gemeente Castricum.

Kaarten onderhoudsplicht
Overname stedelijk water, bijlage bereikbaarheidsvoorkeur.pdf(1,25 MB)
Overname stedelijk water, bijlage overdracht en kunstwerken.pdf(1,28 MB)

Uitslag baarsdag 2018

De baarsdag is in de meer dan 80-jarige geschiedenis van de Limmer visclub al op vele plekken gevist. Vroeger o.a. in de Noord, ook vaak in de buurt van Limmen en de laatste jaren in de Zaanstreek. Nu er in Akersloot zeer goed gevangen wordt en ons plaatselijke Café onlangs een metamorfose heeft ondergaan, had de baarscommissie gemeend om weer eens dicht bij huis te blijven.

Had hij de avond ervoor nog een feest tot in de late uurtjes, zowaar verscheen voor de eerste maal dit jaar baarstopper en veelvuldig kampioen Rob Jak.
Jak ziet Abraham

Een bescheiden aantal van 14 hengelaars vertrok naar de Fielker om hun geluk te beproeven. Er zwom goed vis en iedereen ving goed. De rivalen Pekel en Faasse visten naast elkaar, waarbij Pekel moeite had om zijn buurman bij te houden. Ook Marcel Acquoy liet van zich horen en volgde op de voet. Na enige tijd begon Jak op dreef te komen.
Dat mocht ook wel, want waar Faasse in de 2e stek 61 baarzen ving, had hij er slechts 36. Dat zijn moeilijk te dichten gaten. De brasem die Jak haakte hielp ook al niet mee aan het snel vullen van de emmer met die kleine baarsjes.
Rob kijkt niet echt gelukkig, maar elke vis wordt netjes behandeld en weer keurig teruggezet.

Witvis zet Jak sowieso meestal terug, ondanks dat deze een punt opleveren. Een vorm van hoogmoed: was dat bij deze wedstrijd wel zo slim?

De tellers Gré en Maarten hadden het maar druk gedurende deze ochtend. Naast stekken uitzetten moesten er meer dan 1000 baarzen worden geteld.
Gré rekent rustig verder.

Rond 12 uur kon eenieder even bijkomen in EetBARLekker. Deze compleet gerestylde tent in Limmen presenteert heden ten dage een imposante menukaart. De tellers krijgen hun lunch altijd aangeboden door HSV Limmen. Zo houden we deze mensen te vriend en tevreden en kunnen de bestuurders eens een keer onbekommerd hengelen zonder de verplichte hand en spandiensten.

Een tussenstand werd opgemaakt: 1 Faasse 186 st. 2 Jak 185 st. 3 Pekel 142 st en 4 Acquoy 134 st. De rest volgt op ruime afstand. Zoveel vis en dan zo dicht bij elkaar!

In de middag worden nog 3 stekken aan het Stet gevist. Dit belooft een zinderende finale te worden. Rien is specialist op dit water, maar op steenworp afstand van het Stet afstand woont Rob Jak. Dit water kan hem niet vreemd zijn.

Onder boomtakken schuilt vaak vis

Het Stet wordt vaak bevist en enige vorm van dressuur is waarneembaar. Met name tegen de kant is het taai vissen. Op moeilijk te bereiken plekken zoals onder boomtakken, heb je duidelijk een voordeel, mits je de moeite neem. Een touwtje is dan handig. Hiermee bind je tijdelijk de wilgentakken bijeen. Ook verder uit de kant, waar een licht talud waarneembaar is, zwemt vaak vis. Dit is echter niet alleen baars. Er zwemt veel pos en witvis.

Simon weet Bart nog net te passeren.

Jak kiest nu eieren voor zijn geld en bewaart ook de bijvangsten in de emmer. Hij vangt 16 baarsjes waar Rien blijft steken op 15. een Ex aequo uitslag dus. De bijvangsten moeten uitsluitsel geven. Dit wordt beslecht in het voordeel van Rob Jak.

Rob Jak wint de baarsdag 2018

Herman weet dat baarsvissen ook prima vanuit de luie stoel gaat.

4 November is de volgende baarswedstrijd.

 stekNaamochtendmiddagBaarsochtendmiddagOverigPunten
12Rob Jak1851620128102020
26Rien Faasse18615201882018
35Dick Pekel14225167441674
44Marcel Acquoy13410144221442
58Simon Schouws882211075121112
613Bart Lieferink9019109331093
712Meindert Bakkum8916105001050
814Ton de Swart79108900890
91Ank Blankendaal80888336886
103Jan Walta868600860
119Herman Lute59867044674
1211Piet Pepping58866033663
137Kees Levering5015101010520
1410Gerrit Tuijn454533453

Uitslag 8e wit

Naamstuksgrampuntenklassement
11nvt28850
Wil Snel760076001
Marcel Acquoij470047002
Ron Droog465046503
Han Duin375037504
Dick Pekel230023005
Jan Walta140014006
Ton de Swart125012507
Meindert Bakkum110011008
George vd Linden105010509
Gerrit Tuijn75075010
Kees Levering30030011

Uitslag 2e baars 55+

NaamBaarsOverigPuntenKlassement
14374200
Han Duin57105801
Dick Pekel56175772
Rien Faasse4384383
Gerrit Tuijn29283184
Herman Lute2972975
Sjaak Schoorl27162866
Piet Pepping22322527
Jan Walta2462468
Joke Lute2052059
Siem van Duin181019010
Meindert Bakkum161117111
Piet vd Heijdt131514512
Ank Krom12612613
Kees Levering82910914

Uitslag 1e baars 55+

NaamBaarsOverigPuntenKlassement
15402152
Dick Pekel6066061
Meindert Bakkum4784782
Gerard Boer43124423
Gerrit Tuijn36163764
Piet vd Heijdt33103405
Han Duin29203106
Siem van Duin2642647
Ton de Swart22142348
Herman Lute2292299
Rien Faasse202022010
Jan Walta20220211
Piet Pepping161317312
Kees Levering12612613
Joke Lute12612613
Nico Krom464615