Wild West in IJssel Valley

Het jaarlijkse visuitje richting IJssel en omstreken ligt vers achter mij. Samen met Han Duijn, Dick Pekel, Marcel Acquoij, Sjaak Veldt en Hendrik Delbrugge genoten we weer drie volle dagen van het vele vissen, uitstekende weersomstandigheden en lekker eten.

De eerste stek wordt steevast aan het Ketelmeer gevist. Vangstberichten van recente wedstrijden aan dit water hadden ons goede hoop gegeven. Dit bleek een valse hoop. De enige noemenswaardige vangst was van mijzelf. Ik wist twee schitterende windes te vangen waarvan de grootste 52 cm was.
2014wk17-IMG_2414

Misschien leuk om te melden dat we hier door de politie werden gecontroleerd op de vispas en identiteitsbewijs. Gelukkig hadden we dit allemaal op orde!
2014wk17-IMG_2411

 

Dick: wel genoten, geen topvangst dit jaar

Dick: wel genoten, geen topvangst dit jaar

De middagstek wordt aan de IJssel in Hattem gevist. Degene die hier even geen zin in heeft kan ook in het zijkanaaltje terecht. Sjaak en Han kiezen hiervoor.

wk17-20140422_144305

Zij gaan kleine visjes vangen en hopen op een paar uitschieters. Voor Sjaak werd dit waarheid. Wat te denken van een roofblei van 69 cm! Het elastiek kwam enkele meters uit de top en na een inmense strijd lukt het Sjaak om deze vis te temmen. Een prestatie van formaat.

2014wk17-IMG_2420

L’aspe Magnifique Soixante-neuf

Ook ving Sjaak alver, baars, blankvoorn, zwartbekgrondel en winde. Het totaal kwam voorbij de 100 stuks. In onze competitie met ludieke puntentelling, waarbij gewicht, aantal en soorten meetellen, leverde deze vangst de meeste punten op.
Van de IJsselvissers ving Hendrik 6,6 kilo aan brasem en grote voorns en was daarmee de topper.

wk17-20140422_184115

Hendrik is hier de IJsseltopper

De tweede dag bevisten we de Vecht bij Ommen. Slechts 1 beet kreeg ik welke niet werd verzilverd. Iets wat op een karper leek zwom met redelijk gemak door de 16/00 onderlijn. Ik kon de lijn niet snel genoeg uit de lijnklip prutsen. Dit was een baalmomentje. Sjaak pakte de winst met 5 visjes. De grote baars van Marcel leverde een derde plek op.

wk17-20140423_175708

Fraaie Wijhe-winde

 

Voor de middagsessie kozen we de IJssel bij Wijhe. Ook hier lukte het me niet om fatsoenlijk vis te vangen. Wat ik ook probeerde, naast een alver en een blankvoorntje was het telkens de zwartbekgrondel die de feederhengel even deed trillen. Dan maar even gericht op grondel: ik pakte een twee meter vaste stokje, een 10 grams loodje op de bodem, haakje aan een zijlijntje en een 1,5 grams verklikdobber. Een beetje zoals bij het baarsvissen wist ik in de keerstroom tussen twee kribben nog redelijk snel zo’n 40 zwartbekgrondels bij elkaar te sprokkelen. Eigenlijk was dit voor de verandering best een leuke bezigheid en het leverde me een goede uitslag op.

‘s Avonds werd er weer lekker gegeten bij “De Oase” in Zalk. Zowel menukaart als prijzen zijn hier al jaren onveranderd. We weten waar we aan toe zijn en sommige mensen vinden dit prettig. Hier maakten we plannen voor de laatste visdag en praatten we over de vele visavonturen van voorgaande jaren.

De derde dag kozen we een voor ons nieuw water: het Zwolle-IJssel kanaal. Helaas werd ook dit geen succes en was het wederom kleine vis wat werd gevangen.
2014wk17-IMG_2425
“Waar zal de vis zitten?”, begonnen we ons steeds meer af te vragen.

We zitten al op de derde en laatste dag en hebben alleen de middag nog. Omdat we voor het stromende water komen, kiezen we toch weer voor de IJssel. Een stuk stroomafwaarts, ter hoogte van de N50 bij de pyloonbrug nabij kampen strijken we neer.

2014wk17-IMG_2430

Het water is hier breed en de stroming valt reuze mee. Een 40-grams korfje blijft goed liggen op zo’n 30 meter uit de kant.

Het water is hier breed

Het water is hier breed

Na een flinke poos hengelen land ik zowaar mijn eerste brasem. Gelijk hanteer ik de alles-of-niets methode. Ik strooi 2 blikjes mais door de voerteil en ook een flinke tennisbal wormen.

Ook Marcel pakt hier een mooie winde

Ook Marcel pakt hier een mooie winde

Het pakt goed uit. De brasem komt los en uiteindelijk worden het 6 exemplaren met een gewicht van 8,8 kilo. Ze zijn allen mooi, groot en sterk en pas nu beleef ik het plezier waar we eigenlijk allemaal elk jaar voor komen: Grote vissen vangen op stromend water! Ook een “oude” winde van 49 cm zit erbij en brengt deze totaalvangst op 11 kilo.
2014wk17-IMG_2436

Tijdens de dril van deze krachtige winde arriveert een boa-boot voor alweer een vispas-controle. De mannen hebben weinig geduld en na enkele minuten wachten sta ik nog steeds te drillen. Marcel houdt ze nog even aan de praat, dan geloven ze het wel en gaan er vol gas vandoor.
Om 17:00 uur stoppen we ermee. De drie zon-overgoten dagen zijn bijna voorbij. In een Chinees restaurant in Uitgeest sluiten we af met een heerlijke rijsttafel en halen de herinneringen op. Sjaak Veldt gaat weer een jaar op de wisselbeker passen. We hebben genoten en zien uit naar “Giethoorn 2015”!

130 keer bekeken