Een woord van de voorzitter, oktober 2020

Beste leden,

We zijn zojuist in een nieuwe fase van de Corona-Pandemie beland. Een tweede, gedeeltelijke lock down is afgekondigd. Dit betekent dat we minder speelruimte hebben om ons leven te leiden. Wij, als hengelsportvereniging en als individuele vissers, hebben hier een belangrijke rol, namelijk: hou je aan de opgelegde regels. Je mag vissen, maar niet meer in wedstrijdverband, en ook niet meer in groepjes. En hou de 1 1/2  meter afstand. Binnen ons eigen land mogen we ons nog steeds verplaatsen, dus een hengeltje uitwerpen in een andere omgeving is toegestaan. Bedenk bij alles wat je doet, welk signaal je naar je omgeving uitstraalt en wat dat signaal voor de hengelsport betekent. Is het positief, doe het dan. Is het negatief, doe het dan liever niet. Hierbij kun je de mensen die tegen sportvissen zijn, buiten beschouwing laten, want die zien toch geen positief signaal in onze sport/ hobby.

( Kopvoorn, 39 cm, maden, in de Neerbeek in Limburg, 6 okt.2020)

Denk eraan, onze bond is lid van het NOC*NSF. Wij conformeren ons dus aan alle grote sportorganisaties en volgen de zelfde regels.

 

Oktober is de maand waarin vroeger ons snoekseizoen van start ging. En nog steeds is het een prima tijd om de snoeken te belagen.

( Snoek, 88 cm aan dood aas, Limmen, 10 okt. 2020)

Het Stet kent in oktober ook de grote voornvangsten. Witvis uit de polder zoekt de diepere plekken en beschutting op. Je kunt nu onwerkelijke aantallen grote witvis vangen.

Baars is nu ook actief, zowel de kleintjes aan de kant, als de grotere met klein kunstaas in de Schulpvaart. Verder van huis kun je nu goed karper vangen, die eten zich rond voor de winter. Luwe plekken waar de wind een tijdje heen heeft gewaaid, zijn soms prima stekken hiervoor.

( Schubkarper, 61 cm, maden, in Zaanstreek, 17 okt. 2020)

Of probeer eens een snoekbaars te vangen in het Noord-Hollands kanaal. Van Den Helder tot Purmerend zijn goede plekken te vinden, denk aan woonboten, dukdalven, bruggen en aanmeersteigers. Daar tref je ook de andere grote rovers aan.

( Snoek, 91 cm, dood aas, Zuid-Hollands plassengebied, 8 okt. 2020)

Kortom, volop visserij te beleven in een periode die voor velen spannend zal zijn qua gezondheid, werk, gebrek aan gezelligheid en dreigende eenzaamheid. Even eruit met een hengel, een uurtje in de buitenlucht en vrije natuur, echt het doet een mens heel veel goed. Bel een vismaat op, zeg waar je gaat zitten en vraag of hij ook komt. Geniet daarvan en blijf gezond.

Groet, Peter van der Heijdt