Peter in de Flevopolder

Bart met een vis van ca. 105 cm ( gevangen door Ben)

Zaterdag 7 april had ik in de agenda gereserveerd om bij Toms Creek te gaan vissen. De weersvoorspellingen waren top, dus dat zat al mee. We kozen voor de ochtendsessie, dus iets over 7 vertrokken we uit Limmen. We, dat zijn Bart, Maarten, Ben en Marije Lieferink, mijn zoon Rob en ik, en vismaat Dick Derriks uit Castricum.

De reis verliep voorspoedig en bij aankomst stond Bart al met de koffie klaar. Iets over half 9 gingen de dobbers te water. Al snel trokken de eerste hengels krom. Tussen de gezellige praatjes en geijkte stekeligheden door werd er lekker gevist en genoten van mooi weer en goed gezelschap.

Als aas was ook vandaag weer de zure haring de beste keus, hoewel er op onze vijver nog 2 locals visten die juist goed met zalmsnippers vingen, en aan boilies ( ananassmaak…)

De vissen in Toms Creek zijn goed de winter door gekomen. Het is bijna moeilijker om een vis kleiner dan 90 te vangen dan een vis boven de meter. Onze topvissen waren 1.30 voor Maarten en 1.28 voor mij. Dick, Rob en ik hadden elke een vis van 1.15, en ook aan de kant van Bart waren er meerdere metervissen. Marije pakte zelfs nog een knots van een meerval die ook de meter leek aan te tikken.

1m.14,5 voor Dick

80 cm meerval

Siberische steur, 115 cm

Na een relaxte lunch verdeelden we de mensen over de auto’s en vertrokken we met een blij en tevreden gevoel weer richting Limmen.

Iets over de materialen: gebruik werphengels die geschikt zijn voor 20/00 tot 30/00 nylon ( gevlochten lijn is verboden). Gebruik een degelijke goede molen met goede slip. Er wordt gevist met dobbers, waarbij schuifdobbers van 2 tot 3 gram wel aan te bevelen zijn. Het aas moet stil op de bodem liggen, en de haak moet weerhaakloos zijn. Even met een tang je weerhaakje plat knijpen is ook goed. Haakmaten voor steur en meerval van 6 tot maar 10, voor de karper kun je nog iets kleiner gaan. Aas voor steur: zure haring, vismeelpellets, hartige boilies, garnalen, zalmsnippers. Voor meerval kun je daarnaast ook nog een dot wormen gebruiken, pellets met leversmaak en ook kaas is een gewild aas. De karpers zijn inmiddels zo gewend aan deze aassoorten, dat je die hiermee ook vangt. Zelfs hebben we al een keer een brasem aan zure haring gevangen op een vijver. De vissen zijn behoorlijk groot en best levendig, gebruik daarom een groot schepnet. Deze kun je ook ter plaatse huren. Onthaakmatten zijn verplicht, ook die zijn te huur. Ter plaatse kun je ook aas en voer kopen, losse materialen kopen en hengels huren.

Vanuit de vereniging willen we enkele keren dit jaar een tochtje organiseren naar Lelystad. Als je interesse hebt, mail dan naar marian.peter@zonnet.nl. Je krijgt dan een week voordat we gaan een bericht. Als we voldoende deelname hebben huren we een vijver af, bij lagere aantallen vissen we op een beschikbare vijver. Meestal is dit een zaterdag, omdat ik op de andere dagen moet werken en het complex op zondag dicht is. Forelvissen is hier ook mogelijk, de kosten hiervoor zijn iets hoger, de vis mag je houden ( zomers ook kleine meervallen en tilapia).

Reken op een kostenplaatje van 25-30 euro voor vissen, aas en benzine. Materiaalhuur komt daar nog overheen. Een goede stevige karperhengel of een heavy feeder voldoen op zich prima. Je kunt met meerdere mensen 1 onthaakmat en 1 schepnet huren en de kosten verdelen. Samen aas inkopen is ook goedkoper.

Marije staat haar mannetje, dril van een dikke meerval.

Je mag je eigen consumpties meenemen maar er is ook een cafetaria met diverse snacks en maaltijden. Koffie, thee, fris en bier zijn ook te koop. Er zijn enkele toiletunits.

Zo ziet een steur van 1,28 m eruit.

Dus heb je zin een keer mee te gaan, mail dan naar marian.peter@zonnet.nl. Wellicht zullen we je wel vragen te rijden, daarvoor krijg je dan een vergoeding. Jeugdleden tot 15 jaar krijgen een reductie.