Vertikaal in het kanaal

Vissen in het Noordhollands kanaal. Marcel en ik hebben dat al vaker gedaan maar eigenlijk is dit zelden succusvol gebleken. Afgelopen donderdag waagden we weer een poging. Het is warm en zonnig, een matige wind uit het oosten geeft verkoeling. Vanuit het dooie gat draaien we het kanaal in. Al vertikalend dobberen we even bij het overstekend pontje. Mijn shad wordt zowaar al gegrepen en een eerste snoekje is een feit. Marcel mag ermee poseren.
Het voelt vreemd: vis vangen tijdens het vissen! Het idee was om gewoon een kopje koffie te nuttigen en met Marcel de ups en downs van het dagelijkse leven te bespreken…
Als de pont gepasseerd is en de vis weer de vrijheid heeft, kruipen we verder richting Alkmaar. Nu Marcel de stuurman is kan ik mijn tweede hand inzetten voor een extra hengeltje. Zo vis ik met shad en twister.
De shad wordt alweer gegrepen en ik vang een tweede exemplaar. Later haak ik ook een derde, maar deze weet te ontkomen.
Bij een koffiemomentje hebben we deze maal de befaamde oblierol van bakker Bakker uit Limmen. Deze zijn elk jaar verkrijgbaar bij onze jaarmarkt, waar ik een dag eerder overheen liep.
Ik haak aan de twister iets kleins. Het ontkomt helaas ook. Op de terugtocht wordt de twister weer gegrepen en nu laat een knappe snoekbaars zich even zien. Even, dan is ook dit avontuurtje voorbij. De grote twister heeft geen staartdregje. Die doe ik er hierna maar aan. Helaas blijkt dan alle aktie voorbij.

Zoals je bij voetbal zelden kunt scoren zonder goed samenspel, assists en voorzetten, zo geldt ook bij het vissen vanuit een boot dat je pas zult vangen als de boot op een juiste wijze wordt bestuurd en voortbewogen. Goed gevaren Marcel!