Peter in de polder, week 22

Langzamerhand krijg ik weer wat meer tijd voor het vissen. Zondag ochtend ben ik meestal van 7 tot 10, half 11 op pad, en door de weeks pak ik regelmatig 1 of 2 avondjes. En tijdens die vissessies komen er ook steeds meer mooie vissen boven. Ik neem u even mee door de maand mei en een weekje juni.

Eind april begon het weer mooier te worden en dus het water warmer. In de Beemster, waar ik werk, neemt de paai-activiteit van de karpers dan toe. Ik scoorde op een vroeg beëindigde werkdag begin mei een mooie boerenkarper van iets over de 60 cm.

Op Moederdag had ik een bijeenkomst van de Facebook-community Tincahunters, letterlijk zeeltenjagers. Een groep vissers met een bovenmatige interesse in zeelt deelt op Facebook zijn ervaringen. Er was een ontmoetingsdag georganiseerd in de Alblasserwaard, alwaar we met een leuke groep van zo’n 25 man/vrouw samen kwamen en samen gingen vissen. Ik heb een heel leuke dag gehad, op prachtig water gevist maar kon geen zeelt vangen. Tijdens het opruimen had ik 1 hengel in het water laten liggen. Plots dook de pen weg en had ik alsnog een dikke vis te pakken, een nieuw PR blankvoorn van 40,5 cm.

Een weekje verder en het werd Hemelvaartsdag. Samen met zoon Lex ging ik op de Avonturenvijver van Tom’s Creek vissen. We wilden graag meervallen vangen en dikke steuren. We hebben ons kostelijk geamuseerd, vingen beide een meerval en een kruiskarper, en ieder een aantal steuren. Lex had de grootste meerval met 72 cm, ikzelf scoorde een steur van 1,12 meter.

Nu ik eenmaal lekker ga op de grote vissen, ben ik ook weer volop achter de zeelten aan. Ik scoorde met Pinksteren 9 zeelten op een ochtend ( nummer 10 werd een snoek die in zijn kieuwdeksel was gehaakt), en ving daarnaast tijdens andere sessies ook de nodige andere zeelten. Ik vang ook bijzondere vissen aan combinaties van maden en maïs, en aan een nepmade ving ik onderstaande baars van 37 cm.

De uitgezette spiegelkarpertjes in Castricum kunnen op het ogenblik ook op mijn warme belangstelling rekenen. Zo viste ik afgelopen weekend op zaterdagavond in een waterpartij nabij de polder. Dit was de stek die overbleef nadat ik op 2 stekken niet terecht kon. Het was niet mijn dag, bleek al snel. Ik had wat pellets gevoerd en wilde er wat maïs bij gooien. Ik open het blikje en een verschrikkelijke stank komt me tegemoet. Ik heb blijkbaar een blikje spruitjes meegenomen i.p.v. maïs. Ik vis dan maar door met pellets, krijg een mooie beet, sla aan en sta na het horen van een droge “krak” met alleen een handvat en molen een karper te drillen. De hengel heeft de geest gegeven en is onderweg van handvat naar vis. De lijn breek, maar een achtergebleven loodhagel zorgt ervoor dat in ieder geval de afgebroken hengel nog terug komt. Dat wordt een lastige knutselklus.

De volgende morgen wil ik revanche, kom met andere hengels en beleef voor de 2de zondag op rij een moord-ochtend. Ik vang 2 karpers, een zeelt en een hele dikke paling.

Als ik ‘s avonds aan Bart Lieferink voorstel oom ook even mee te gaan hebben we nog een leuke reprise, waarbij Bart de meeste beet krijgt maar ik de mooie vissen vang, waaronder een PR kruiskarper van 46 cm.

We regenen wel helemaal nat maar worden beloond met een schitterende regenboog en de nodige vis-actie.

Enkele sessies aan het Uitgeestermeer leveren een mooie winde op, en een ochtend met 11 brasems. Ik vang ook 2 keer helemaal niks.

De zeeltteller staat inmiddels op 21 stuks!