Peter in de polder, week 18

Deze week een gastschrijver : Rien Faasse, Vismeester.

Bootjeswedstrijd zaterdagmiddag 6 mei.

En weer voelde ik me zeer vereerd om voor de tweede maal uitgenodigd te worden mee te gaan vissen. Tenslotte ben ik geen Limmenees al geniet ik bij de autochtone dorps-vissers nu wel in ruime mate bekendheid als jeugdbegeleider maar ook als fanatiek 55+ wedstrijdvisser. Dus“ het ijs is gebroken, “ zullen we maar zeggen.

We zaten met drie man in de boot. Peter van der Heijdt, hoffotograaf Peter van Renen en ikke. Een fluisterboot en dat is een prettige ervaring.

De vorige keer waren de vangsten nogal matig en er was zelfs een bootje zonder één enkel visje. Ook nu waren mijn verwachtingen niet echt hoog gespannen. Een wat schraal zonnetje maar de straffe wind zat al dagen in de verkeerde hoek.

Ik ga en kan het vang-verhaal van Peter en mij heel gemakkelijk erg kort houden. We vingen in drie uur vissen helemaal niets. Mogelijk en heel misschien hebben we één aanbeet gezien die in ieder geval niet verzilverd kon worden. De andere bootjes hadden meer geluk. Alhoewel, nou ja, niet echt veel meer geluk? Maar alle andere bootje hadden in ieder geval één visje gevangen. Dat wel. Hoera dus.

U zult nu wel zeggen: “ Een mislukte middag, “ en dat ligt voor de hand. Zo’n reactie begrijp ik best.

U hebt ook helemaal gelijk als het uitsluitend om de visresultaten zou gaan maar voor mij was deze bootjeshappening in meerdere opzichten toch een bijzondere ervaring.  Ik som die mooie ervaringen even voor u op.

1/ Een fluisterboot met prettig gezelschap aanboord en dat scheelt dus twee slokken op een borrel kan ik u verzekeren.

2/ De Die. Een schitterend gebied dat paradoxaal dicht tegen een drukke rijksweg aan ligt.

3/ Ongelooflijk veel ( zeker voor mij ) bijzondere vogels gezien.

4/ Een verrassende zwarte vliegjes plaag waarvan er onnoemelijk veel op het wateroppervlak terecht kwamen. Soort onbekend. Leek een beetje op uitvliegende mieren maar die waren het beslist niet.

5/ Het na afloop een biertje en borreltje drinken op het BBQ plekje.   ( God, wat een happening. )

Nou ga ik niet ieder punt uitgebreid beschrijven maar één mag er wel even extra belicht worden en dat is de vogeltjeswaarneming. ( punt 3 dus )

Ik ben een echte liefhebber van ons Nederlandse vogelparadijs maar mijn twee boot metgezellen hadden er goed verstand van en spijkerden mij een beetje kennis bij.

Ik schrijf even die vogels, welke ik me nu nog herinner, voor u op.

–  “ Oeverlopertje,  Buizerd, Lepelaar, Meerkoetje op nest, Gele kwikstaart, Zwarte stern, Visdiefje, Boerenzwaluw, Scholekster, Kieviet, Rietzanger ( alleen gehoord )  Snor, ( gehoord ) Bergeend, Grauwe gans, Haas, (Ik weet het. Geen vogel. Maar toch. ) “

Dan nog heel kort iets over punt 5.

Biertje en borreltje aan de BBQ tafel op het landtongetje.

En dan natuurlijk komen na het derde borreltje onder de mannen de moppen los.

Eén heb ik ècht onthouden want die was voor mij geheel nieuw en ook erg goed. ( Vond ik tenminste, maar ik weet, ook humorsmaken kunnen nogal verschillen alhoewel, thuis vond mijn vrouw hem ook om te lachen en dat zegt wel iets.)

Hij ging over een man die één te korte arm had en door een liefdevolle goede daad aan een oud vrouwtje betoond ( geholpen met oversteken of zoiets)  daarna van haar drie wensen mocht doen, want zij was, u raad het al, een toverfee. Enfin. Ik kan de mop  hier niet na vertellen want je moet hem eigenlijk zien doen. Vertellend acteren, zo gezegd. Hij werd verteld en gedaan door “ good old “ Ron Droog die deze bootjes wedstrijden immer met veel enthousiasme organiseert.

En zo is een visloze middag voor mij toch een mooie en bijzondere ervaring geworden.

Tot ziens, want hopelijk word ik in de nabije toekomst nog eens uitgenodigd door één van mijn Limmeneese visvrienden.

Mei 2017.

Rien Faasse

 1: Ron en Sjaak                  1 brasem, 3 blankvoorns, 3000 punten

2: Kees en Bart                      1 blankvoorn 200 gram, 750 punten

3: Kees en Luke                     1 blankvoorn 150 gram, 700 punten

4: Peter en Rien                      0