Peter in de polder, week 5

De dagen met ijs heb ik naast werkend, toch ook vissend kunnen doorbrengen met forelvissen in het Geestmerambacht. Diverse keren ving ik goede aantallen, de eerste weken van het jaar elke keer meer dan 10, de laatste week zakken de aantallen terug en moet je werken voor een vis. Ik vang 2 50-ers en laat een jongeman ook zo’n joekel vangen. Ik zit wel te loeren op een kans weer eens voor de snoek te gaan.

( Tom en Jochem vangen beiden forel met mijn hengeltje)

Zaterdag is het zover. Joost komt bij mij thuis een klusje doen, dat toch wel heel snel klaar is. We hebben nog de hele middag voor ons. En ik heb een zak aasvis in de vriezer. Plannen maken duurt niet lang en om half 3 liggen de hengels in het water.

 Ik heb vanochtend bij een Akersloter snoekvisser staan kijken, die met een schuifloodsysteem een behoorlijk aantal aanbeten kreeg, maar er toch ( in ieder geval niet in mijn bijzijn) niet veel kon verzilveren. Dressuur. Ik heb een plannetje uitgedacht en wil dit gaan uitvoeren. 1 hengel op de conventionele wijze voorzien van takel, dobber en sardien, met een lood van ca. 10 gram om de vis op diepte te brengen en de dobber uit te balanceren. De andere hengel wordt voorzien van een balsa-houten balletje met een drijfvermogen van 1 gram, een takeltje met 2 dregjes, en 1 loodhageltje om de vis op diepte te brengen. De dobber zet ik vast op 2 meter diepte en dient alleen als indicator waar de aasvis is en of de lijn een onnatuurlijke route volgt. Met deze, nagenoeg free-line, montage hoop ik de dressuur te doorbreken.

Joost heeft een prachtig stuk kunstaas gekocht voor aan zijn 2de hengel. Een head-banger, een hoogzwemmend kunstaas van ruim 20 cm lang, dat toch snel een geeltje kost. Veel geld, vindt Joost, maar als het de eerste worp een snoek oplevert, zou dat wat hem betreft het geld waard kunnen zijn. En per slot heeft hij deze gekregen, dus dan valt het wel mee. De eerste worp met dit ding staan we te kijken naar de actie als er plots een bak van een vis op duikt. Deze wordt gemist, dat wel, maar de headbanger is duidelijk een aanwinst in zijn vistas!

Ik werp de sardien in en laat de dobber vastlopen tegen de bodem. De experimentele montage laat zich niet erg werpen, want het weegt niet veel. Ik vis deze tamelijk actief naar me toe en krijg bij het optillen van de aasvis een aanbeet. Een fel vechtende snoek van 70 cm komt in het net. Joost gooit juist zijn headbanger vlak bij mij in het water en vangt er direct ook een vis mee. Een double hook up! Voorzitter Gerrit Tuyn fietst net langs en kan een paar foto’s schieten.

Een kwartiertje later krijg ik aan dezelfde montage op exact dezelfde plek weer een felle aanbeet en vang een snoek van 67 cm. Nog voor de foto genomen kan worden kromt Joost zijn hengel zich op wat later de topper van de dag blijkt: 87.

Ik krijg een aanbeet aan de sardien, maar deze laat los. Duidelijk dressuur. Ik breek de sardien in 2 stukken en werp de lijn met het kopgedeelte in. Niet veel later gaat de dobber resoluut onder en kan ik een mooie snoek van 82 cm drillen.

Ik zet de vis terug en werp mijn anti-dressuurmontage in net naast de plek waar ik juist de snoek ving. Ik til de aasvis op en voel direct een weerstand, en de lijn beweegt heel rustig naar links. Ik draai strak en sla mis. Ik werp direct weer in en krijg direct weer beet. Nogmaals zet ik de haak te vroeg en verlies het visje. Snel een nieuw aasvisje eraan, inwerpen, en pats, direct weer beet. Ik laat de vis even lopen, draai strak en kan een mooie vis van 83 cm landen. Wat een middag! 1 vis op de conventionele montage, en 1 keer een loslater, en 3 vissen gevangen en 3 keer mis op de anti-dressuur-montage. Hier kan ik wel mee verder experimenteren.  

Zaterdag zit ook Bas Bolten te vissen, maar weet de snoeken niet te pakken. Bas heeft deelgenomen aan onze jeugdcursus en is bloedfanatiek. Zondag middag krijg ik een foto van een blije Bas en een boze snoek van 81 cm. Mooi werk man!