Peter in de polder, week 52 en week 1.

 Hallo allemaal, gelukkig Nieuwjaar en veel gezonds en goede vangsten voor 2017.

Het is weer een heerlijke kwakkelwinter. Wind, regen, af en toe een beetje vorst. Ideaal weer om de echte wintervisserijen uit te oefenen.  Snoeken, baarspeuteren, baksteenvoorns, havens, forel. Met nog steeds beperkte vrije tijd moet ik vaak wel kiezen voor korte sessies, die ook nog eens vroeg klaar zijn vanwege de intredende duisternis.

( Mijn eerste vis van 2017)

Tweede Kerstdag ging ik vissen tussen enkele woonbootjes. Ik voerde wat lokvoer en viste met 2 maden op de haak. Het duurde even voor de vis onder de boot vandaan durfde te komen,  maar daarna ging het lekker los. Ik pakte 5 brasems van tussen de 35 en 45 cm, 6 mooie blankvoorns van formaat straatklinker en nog wat klein spul. Een sessie op zeelt leverde alleen wat ruisvoorns op.

Oudejaarsmiddag wilde ik met Lex graag het jaar afsluiten op zijn favoriete vissoort forel. Het geheime stekje op het Geestmerambacht werd opgezocht. Lekker ver weg van al het geknal van vuurwerk, en ja hoor, de vissen zaten er. We gingen samen vissen, in een kleine gaatje in het riet, met 1 hengel. De aanbeten zouden we om-en-om verzilveren. Althans, dat was de bedoeling. Maar ja, Lex is niet voor niks de forelspecialist van ons 2-en. Nadat ik 3 keer een dril in het voordeel van een forel had beslecht, sprak hij legendarisch: “hé prutser, geef mij die hengel nou maar, dan zal ik het voordoen”. Snotneus!

Nou, die snotneus had het anders wel bij het rechte eind, want hij werd glorieus winnaar van onze 1-tegen-1 battle.

Wat me opviel, iedereen ging naar het Geestmerambacht om de hond uit te laten. Door al het knallende vuurwerk waren die beesten totaal van slag en zelfs hier vaak niet te houden. Best wel een beetje zielig. Maar ja, om middernacht stond ik natuurlijk te genieten van al dat siervuurwerk in ons dorp.

( Nieuw lid en vader van jeugdlid Mike, Peter Meerman was mee op de snoekdag voor de jeugd en had ook succes)

Woensdag 4 januari had ik een snipperdag genomen. We gingen met 2 kids uit Limmen en 3 uit Castricum een dagje snoeken en wintervoorns vissen. We, dat zijn ik en Dick Derriks, jeugdbegeleider van HSV Castricum. We hadden in november al een leuke cursus en praktijkdag georganiseerd, maar de tegenvallende vangsten toen noopten ons een revanche aan te bieden. De boys deden het geweldig, we hadden 10 snoeken, grootste 87 cm, alles op kunstaas.

De voorns op Dick zijn winterstek deden het ook lekker, de grootste was 32,5 cm, en het gros was 25+.

 

 

Zondag kwam ik Dick tegen aan het Stet en nam hem mee naar een onbekend stukje viswater, waar we beiden een leuke snoek pakten en ik een schitterende run van een snoekbaars verprutste.

 

A.s. zondag gaan we met de boys op baars, Rien zal de dag begeleiden, dus dat wordt weer een succes.