Jaaroverzicht Peter in de polder, 2016

De waan van de dag versus de waanzin van het bestaan.

2016. Een jaar met aanslagen in Europa, maar ook in Azië, Afrika, met kapotgeschoten steden en dorpen in Syrië, met overal onschuldige slachtoffers van oorlogen, met vluchtelingen die hun mooie, veilige huizen en dorpen zagen veranderen in ruïnes, die hun baan en bestaan verloren door oorlog, die hun dromen en perspectieven zagen vervliegen, die niet welkom lijken in veilige plekken vol overvloed, die op hun vlucht verdronken in hetzelfde water waar wij onze hengels in werpen; als je erover nadenkt is het confronterend hoe welzijn en welvaart oneerlijk zijn verdeeld over de wereld.

Ook kun je met diezelfde ogen zien dat we ons hier ongelooflijk gelukkig mogen prijzen dat we hier in relatieve rust, vrede, vrijheid en welvaart druk kunnen maken over de benzineprijzen, het Nederlands elftal, loonsverhoging, een OV-jaarkaart, de bonusaanbiedingen en het belabberde aanbod aan televisieprogramma’s op ruim 50 zenders. Kortom: prijs je gelukkig in waar je bent en wat je hebt, maar sluit vooral niet de ogen voor waar anderen, niet heel ver hiervandaan, zich zorgen over moeten maken. Zoek een plaats in je hart voor deze mensen!

In deze context gezien zijn mijn verhaaltjes over vissen slechts goed voor een glimlach, een inspiratie voor een leuke visdag of gewoon leuk leesvoer. Of geen allen. Of geen van allen?

Ik geef traditiegetrouw een overzicht van mijn visavonturen aan het einde van het jaar. Dit jaar wist ik al vroeg dat het geen spectaculair jaar ging worden. Mijn werk vraagt vanwege de start van een nieuwe fabriek veel inzet. Ik werk een half jaar wekelijks meer dan 55 uur, soms 6 of 7 dagen in de week, en dan blijft er niet zoveel vrije tijd over. De schaarse vistijd beperkt zich tot korte sessies op beproefde stekken, om in ieder geval af en toe een visje te scoren.

Ik heb slechts 2 record verbeterd, in ieder geval wel eentje waar ik al heel lang op jaag. Ik ving een baars van 40 cm tijdens een dagje street fishing in Zaandam.

De andere was een kruiskarper, een nieuwe soort waarvan er in Castricum veel waren uitgezet. Ik ving er 2, Lex 1, en beide even groot.

Gelukkig heb ik in mei nog wel tijd voor een visreisje met zoon Lex, lekker even weg naar de Duitse Eiffel. We vissen een paar korte sessies op forel en kopvoorn en weten er diverse te vangen. Lex leert ook met de centre pin vissen en ik krijg intussen een steeds beter beeld van de “ideale Eiffelwerphengel”. Die behoefte is ontstaan doordat ik met de matchhengel vissend, heel vaak in de vele takjes en boomtoppen blijf hangen. Bovendien moet de hengel eenvoudig in de kofferbak passen, want ja, het blijft een reishengel. Inmiddels zijn er 2 stokken ontwikkeld en goedgekeurd, die mogen zich volgend jaar bewijzen.

De reis hebben we verder vooral genoten van de mooie vogels in diverse natuurgebieden.  Hieronder een beknopte serie: Goudvink, groenling, keep, matkop.

De zeeltteller is dit jaar niet erg opgelopen. Met 12 stuks was het een mager jaar. Ik had dan ook voor het eerst sinds jaren eens meer karpers dan zeelten. Geen grote karpers, maar wel leuk met licht materiaal, en zelfs in november nog op een drijvend stukje brood.

Snoeken ging me wel aardig af. Een dagje snoeken in Avenhorn bracht 6 stuks in het net, met dood aas pakte ik een mooie 90-er op het Stet. Ook op andere momenten ving ik ze wel aardig. 1 keer ging het goed mis, toen ik bij het onthaken van een snoek bleef hangen aan de losse dreg van een takeltje. Bij elke beweging van de snoek ging de haak dieper in mijn hand, uiteindelijk moest ik met grof geweld de haak uit mijn hand trekken. Niet fijn. Anderen zeggen: Karma…

De topvis van 2016: een snoek van 94 cm op het Stet aan een lichte snoekbaarshengel.

In november werd er weer forel uitgezet in het Geestmerambacht. Daar zijn leuke vangsten te beleven met klein kunstaas, vliegenhengel en met maden, wasmotten en wormen. Ikzelf vis dan graag met plompe werpdobbers die ik zelf heb gemaakt, met een werpvermogen van ca. 3-4 gram, op een lichte of ultralichte werphengel. Kleine molen, 18/00 nylon en haakjes zonder weerhaak in de grootte 8 tot 14. Aan de haak wasmotten, die je in ieder geval bij Ranzijn kunt kopen. Schepnetje mee, beetje zoeken en dan lekker vissen. Soms moet je het halve meer rond om vis te vinden, maar heb je een school gevonden, kun je rekenen op een uurtje heerlijk visspektakel.

Hoewel de vangsten dit jaar niet heel erg aansprekend waren, heb ik wel veel mooie momenten meegemaakt.

Voor het eerst op het strand vissen met Lex, uitstapjes met diverse vismaten ( Lex en vader Piet, neef Ron, Dick Derriks, Joost, Henk, Siem, Rien, de bootjeswedstrijden met Theo en Joep). De avonturen met Peter van Renen en de ijsvogels, de jeugdactiviteiten met René, Theo, Rien, Dick en Rick, de visdag met de vrijwilligers van MidWestNederland. Het is een voorrecht om mijn vrije tijd te kunnen delen met mijn gezin en met al deze vissers, in een prachtig land, met mooie mogelijkheden voor de hengelsport. Als prachtige bijzaak in mijn bestaan.

Ook in onze gemeenschap zijn mensen komen wonen, die na een lange reis, een lange vlucht vol ontberingen en met achterlating van alles wat ze ooit hadden, hier een nieuw bestaan mogen opbouwen. Een status, een woonplek, soms zelfs wat dagbesteding in de vorm van vrijwilligerswerk. Enkele van deze mensen zouden erg graag eens een dagje gaan vissen. Gewoon, om de verveling te doorbreken, om weer een hobby te zoeken, om contact te krijgen met andere mensen met dezelfde hobby. Ze zijn niet eng, ze spreken een paar woorden Engels en soms zelfs ook al Nederlands. Ik heb inmiddels verschillende verzoeken gekregen om eens iemand mee te nemen. Mijn agenda wordt helaas geregeerd door verplichtingen en storingsdiensten, maar als je denkt dat je zo’n mede-burger wel eens een dagje, dagdeel of een paar uurtjes een leuke visdag wilt bezorgen, mag je je bij mij melden. Ik leg het contact voor je en ik heb ook wel een paar goede hengels klaar staan. En met de Mee-vis-vergunning kun je iemand kosteloos een paar prachtige uurtjes bezorgen. Bel me op 06-27872854 en ik breng je met mensen in contact die het verder regelen. Onze club kan wel wat nieuwe leden gebruiken!

Fijne Kerst en een gelukkig nieuwjaar.