Peter in de polder

Voorzichtig aan begin ik weer wat tijd te krijgen voor de leuke dingen van het leven, en dan staat vissen al snel behoorlijk vooraan.

Week 42.

We beginnen maar eens een week of 2 geleden. Een prachtig weekend, mooi weer, maar helaas veel belletjes vanaf mijn werk. Van vissen kwam niet veel, maar ja, ik had alle visspullen al in de auto liggen vanwege visplannetjes die dus niet doorgingen. Zondags moest ik toch echt nog even naar de fabriek om wat zaken te organiseren, en op de terugweg keek ik om me heen in de slootjes van die mooie Beemster polder. Al snel spotte ik een dikke staartlob, onmiskenbaar van een karper. Auto geparkeerd, hengel en net uitladen en met een doosje maden aan de gang. Het duurde niet lang voor de eerste beet zich meldde. Een ruisvoorn…

Gelukkig werd ik kort daarna alsnog getrakteerd op 2 mooie karpertjes, rond de 40-45 cm.

beemster-oktoberknollen-015-kopie

Een stofwolkje vlak onder de kant. dobbertje ernaast en ….

beemster-oktoberknollen-016-kopie

Beet!

beemster-oktoberknollen-016

Hij trekt er goed aan.

beemster-oktoberknollen-034-kopie

Maar dan toch op de foto.

Nummer 2 gaf meer strijd maar was veel kleiner.

beemster-oktoberknollen-039-kopie

beemster-oktoberknollen-040-kopie

Zo werd een zondags blokje overwerken toch nog leuk!

Week 43

Een week verder stond er een dubbel op de planning: zaterdag de selectiewedstrijd voor het clubkampioenschap van Nederland in het kanaal te Akersloot, en zondag een jeugdwedstrijd van de jeugd van Limmen en Castricum samen.

Zaterdag viste ik dus in teamverband, met Dolf Rijs, Marcel Acqouy, Gerrit Tuijn en Jan Walta. Ik lootte de kopstek (!), naast de betoncentrale. Geen flauw idee wat ik van deze stek moet verwachten. Het was er in ieder geval heel diep, en met het rustige weer en noordenwind had ik weinig verwachtingen. Ik besloot om met de bolohengel niet te ver uit de kant te vissen op voorn, en op 14 meter met een schuivende matchhengelmontage op brasem. Beide plannen mislukten…

Ik voerde af en toe maden bij, en daar doken met grote regelmaat kleine baarsjes op. Na 3 uur vissen had ik 8 visjes in het net, nog geen 2 ons aan gewicht. Mijn buurman Sjaak Veldt, toch een ervaren kanaaltopper, had niet veel meer. Ik besloot vol voor de baars te gaan en te kijken of ik hiermee nog een resultaat kon maken. Het laatste uur ving ik 40 baarsjes en eindigde met 580 gram, goed voor de 5de plek in het vak. Als team werden we gedeeld 4de, en “onze” Mandy Schouws won haar vak glansrijk, maar viste helaas voor ons, voor HSV Kennemerland. Zij hielp hiermee wel haar team aan de overwinning, dus van harte Mandy met deze prachtige prestatie. Zojuist hoorde ik dat Kennemerland 2de is geworden op het NK, dus de goede vorm van vorige week is voortgezet. Dit keer was het vader Nico die het meeste ving. Een knappe prestatie van deze weliswaar typische wedstrijdclub, en ondanks een thuisvoordeel moet je het wel nog even doen. Gefeliciteerd vanaf deze plek!

cas-lim-jeugdwedstrijd-005

Zondag dan de jeugd van Limmen en Castricum samen. De jeugdafdeling van Limmen is de laatste 4 jaren sterk gekrompen en de belangstelling voor onze activiteiten loopt in gelijke tred mee. Gelukkig worden we af en toe verrast, want van de 11 kinderen op deze combiwedstrijd kwamen er toch 8 uit Limmen. Er werd goed gevangen, 331 stuks totaal, en de winnaar werd verrassend Koen Briefjes met 55 stuks. Melissa Lind werd met 49 stuks 2e en de derde plek was voor Ziggy Hermans met 40 stuks. Grootste vis was voor de 2e maal dit jaar voor Mike Meerman, 27 cm.

cas-lim-jeugdwedstrijd-007

cas-lim-jeugdwedstrijd-002

Na afloop ging ik nog even met dood aas aan de gang, met Dick Derriks, de jeugdbegeleider van Castricum. Dick kreeg beet aan een spiering en terwijl ik hielp bij de demonstratie van de kieuwgreep, verdween mijn dobber ook. Een korte dril leverde een mooie vis van 75 cm op. Onder belangstelling van de  jeugd deed ik de kieuwgreep nog eens voor, Maar deze ging mis. Dick zei al dat het op de grond laten rusten van de staart ertoe kon leiden dat de vis zich kon afzetten. Ik weet dit wel, maar wil de vis altijd wat lichamelijke rust geven zodat hij niet met zijn hele gewicht aan 1 hand hangt.

Terwijl de staartdreg van mijn takel net uit de bek was gekomen, en ik bezig was de dieper zittende kopdreg te verwijderen, gaf de snoek een slag met zijn staart, en dreef de losse dreg in mijn hand. Bij elke sprong van de snoek ging de dreg dieper en ik kreeg het tegelijk heet en koud. Met mijn tanden op elkaar trok ik met de onthaaktang de dreg uit mijn hand. Ik had even geen zin in een foto en zette de snoek snel terug. Gelukkig werd de plek na blauw en zwart, na 3 dagen weer normaal van kleur. Lesje geleerd.

Week 44.

Deze zondag had ik wat tijd voor een nieuw watertje op een industriegebied. Er zou wat karper zwemmen. Ik nam een bak voer mee en maden en wormen, ik verwachtte vooral kleine vissen ( er stond maar 40 cm water). Voor de zekerheid nam ik ook een sneetje brood mee. Je weet maar nooit, als men hier eendjes voert kennen de vissen dit fenomeen ook wel.

Terwijl ik mijn hengel optuigde zag ik wat kolken. Misschien was de keuze van 10/00 nylon niet zo goed. Dus toch de andere hengel maar even gepakt. Op de molen hiervan zat ook maar 15/00, maar dat is altijd nog 2 keer zo sterk als 10/00.

Na een uur stond de teller op 1 vals gehaakte blankvoorn van 3 cm. Maar ja, ik had al 2 keer een ijsvogel gezien, en dat is voor mij een bijgeloof dat de dag dan goed komt. En zo geschiedde.

Ik voerde een handje broodstukjes, en binnen 5 minuten werd hier gretig van gegraaid. Ik schoof mijn lood op naar de dobber, hing een stukje boordkorst aan de haak en wierp in. binnen een minuut was het raak. Met 59 cm was dit een vis die ver boven mijn verwachtingen raakte.

ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-010-kopie

En 5 minuten later was ook de tweede vis al een feit. Met 48 cm een stuk kleiner, maar heel mooi van tekening.

ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-017-kopie

Tijd voor een experiment. Ik stelde de camera op met zelfontspanner en schoot een serie foto’s achter elkaar. Kijken of het slobberen van de broodjes vast te leggen viel op beeld. En ja, de ijsvogel was een voorbode geweest voor een geslaagde dag. Op opname 1 ligt alleen een dobbertje en een korstje, op foto 2 wordt hij opgeslurpt, en daarna volgt nog een drilopname.

ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-061-kopie

ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-062-kopie

ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-066-kopie

Deze vis was 48 cm, en net zo mooi getekend als nummer 2.   ochtendje-knollen-tikken-in-heemskerk-028-kopie  Al met al was het een leuke maand oktober, met 6 karpers, 1 zeelt en 4 snoeken, en ook nog een visdag met steuren en forellen in Lelystad genoeg actie van grote vissen, en een hoeveelheid kleine vissen voor het tussentijdse vermaak. Op naar november!