Peter in de polder, week 11 ( de lente is begonnen)

Lammetjes bij Jos 2016 052 - kopie

Vandaag is het lente geworden. Een mooi moment om even wat aan het digitale papier toe te vertrouwen. Via wat Facebook-berichten kwam het tot een visafspraak met Dick Derriks. Dick is jeugdbegeleider van HVCastricum en een zeer goede visser. En goed gezelschap. Af en toe even lekker vissen en ervaringen uitwisselen is dan erg leuk en nuttig.

Onze afspraak zou gaan over het vissen aan het strand met licht materiaal en botlepels op platvis. Maar omdat het de week voor onze afspraak al zulk lekker weer was, besloot ik alvast met Lex een voorproefje te nemen. Met een spinhengel, medium molen, 25/00 nylon en loodjes van 30 en 40 gram gingen we op pad. Met 2 botten in nog geen 30 cm water waren we zeer blij. Bij de laatste aanbeet zag ik de wartel van de onderlijn dansen in de branding. Met de pieren die overbleven gingen we zondag naar IJmuiden en vingen daar nog een schar en een zeebaars bij. De zeebaars ging retour, want voor de eerste helft van 2016 geldt een meeneem-verbod voor zeebaars, vanaf 1 juli mag je dan 1 maatse vis per dag meenemen.middagje strandvissen met Lex 001 middagje strandvissen met Lex 002 middagje strandvissen met Lex 005

Na een week hard werken was het dan zaterdag de visdag met Dick. We zouden het strand wederom onveilig maken, maar alle cracks raadden ons af te gaan, vanwege verkeerde wind, tij en verwachte troebelheid. Dus werd de route aangepast naar Heemskerk, waar we met de method-feeder op brasem en karper gingen. Op een heel leuk watersysteem vonden we een mooie oever, met tegenover ons de nodige begroeiing. De hengels op de steun, molens op de vrijloopstand en de verklikkers aan kon het beginnen. Na nog geen 10 minuten viel mijn lijn slap en kon ik al de eerste aanbeet verzilveren. Kort daarna was er ook een brasem voor Dick. Kort daarop nog 1, en daarna was het stil.

vissen met Dick en in de Beemster 002 vissen met Dick en in de Beemster 005

Dus werden de spullen ingepakt en reden we naar sporthal de Walvis, een bekende karperstek. Ik ving niks, maar Dick mocht een mooie karper drillen en terugzetten.

vissen met Dick en in de Beemster 027

Zondag had ik een klus van 10 tot 12 op mijn werk. Vooraf voerde ik de resten van mijn voer van zaterdag op 2 stekken. Potentiële plekken waar ik vroeg in het voorjaar wel eens een polderkarpertje pak. Om 12 uur stapte ik dus weer in de auto en ging op pad. De eerste stek was er wat leven in de vorm van belletjes en een grote kolk nabij mijn stek. Maar de dobber bleef verder roerloos staan. Na 20 minuten alles weer inpakken en naar de volgende plek. Bij dit soort visserij moet je niet lang blijven wachten op een vis, als ze er liggen pak je direct een vis, en anders doen ze het daar niet. Stek 2 is iets dieper en er is een duiker. Ik blijf een klein half uur op deze stek en zie 2 keer mijn pennetje dansen. Maar de maïs en de deegbolletjes worden verder genegeerd. Ik hang er een mestpier aan, maar ook dat levert niks op. Ik heb mijn laatste voer al weggegooid en wil net inpakken, als ik een meter of 15 verderop een karper zie borrelen. Ik kan deze vis niet aanwerpen, maar dat blijkt ook niet nodig, want 5 minuten later ligt ie op 8 meter van me af. Ik werp mijn pen van 0,4 gram tegen de wind in, en de worm belandt precies in het bellenplakkaat. Een beetje mazzel heb je nodig! De dobber begint te schokken en voor ik kan aanslaan golft een dikke knol door de sloot met mijn tuig achter zich aan. De haak zetten is een formaliteit en ik geniet van de eerste karperdril van 2016. Met 58 cm een behoorlijke vis voor deze stek.

vissen met Dick en in de Beemster 030 vissen met Dick en in de Beemster 034

Volgende week is het Pasen en heb ik zowaar 3 dagen vrij van mijn werk. Ik denk dat de zeelten zich zorgen moeten gaan maken.

Oh ja, ik heb de Paashaas al gezien.

3 maart polder 022 - kopie