Peter in de polder, week 2

ij en Stet januari 001 - kopie

Dinsdag kon ik een dagje vrij nemen omdat ik zaterdag extra gewerkt had. Mooi, dat biedt kansen om eens met iemand anders te gaan vissen. Ron Droog heeft toevallig vrij en we besluiten tot een dagje drop shot vissen in Amsterdam. We starten in het IJ bij een restaurant. Al na een paar worpen is er interesse in mijn shadje. Het duurt echter nog best lang voor er daadwerkelijk een vis bijt. Een mooie rooie 30+-baars komt in het netje. Even een foto en weer zwemmen.

ij en Stet januari 004 - kopie

Niet veel later worden we weggestuurd van deze openbare plek. Het blijft lastig om te merken dat er mensen zijn die het niet zo op vissen hebben. We houden het er maar op dat deze persoon namens zijn werkgever  moet uitdragen dat we geen visitekaartje zijn voor het restaurant ernaast. En dus vertrekken we. Bij het Botel krijg ik ook weer snel een aanbeet en baars nummer 2 komt op de kant. Deze haalt maar net de maat maar moet van 6 meter diep komen, wat toch een pittige strijd oplevert. Bij de volgende boot wordt mijn witte shadje direct gepakt en komt een snoekbaars in het net. Bij het optillen van het net springt de vis eruit en is weg. Jammer, was leuk geweest voor de foto. We vissen nog verder op deze kade, en ik mis een snoekbaars op een diepvries-spierinkje. Dan is het wel over met de beet. We halen een frikandel bij de biologische snackbar en toeren naar Edam. Op een voor mij zeer bekende plek staan al meerdere vissers, die, als ik hun dialect een beetje kan horen, uit Volendam komen. Volendammers die in Edam gaan vissen? Dat is inderdaad niet normaal, vertelt er 1, want normaal vangen ze voldoende in hun eigen dorp. Maar er is daar al weken geen vis te vangen en dus wijken ze uit naar deze vaart. De 5 maatse baarzen die deze man had, gingen mee voor de pan, en blijken het hoogste aantal dat hij sinds weken heeft gevangen. Misschien is het wel mede door dit meenemen van de baars dat de vangsten daar zo slecht zijn? Nou ja, volgens de Volendammers ligt het ook niet aan de beroepsvissers dat er geen paling meer te vangen is. Ik ga deze discussie maar niet aan met deze man, hij mag pers lot een baarsje meenemen en zolang hij ze niet verhandeld en er niet meer dan een handvol meeneemt, is het allemaal legaal. Ik weet hier nog net 1 baars aan mijn dagtotaal toe te voegen voor we de auto induiken om de regen te ontlopen.

ij en Stet januari 008 - kopie

Zondag is het tijd voor wat snoekwerk. Het is vannacht koud geweest en er ligt sneeuw, geen goede vooruitzichten voor een goede snoekvangst. De wind komt uit noord-oost, eigenlijk is het niks, dit weer. Maar ja, er liggen al wat aasvisjes klaar en Joost is al op pad. Als ik hem bij het Stet aantref, heeft hij er al een trip van 3 uur opzitten, zonder een teken van leven. Ik hang een dode blei aan de takel, werp in en neem de tijd voor een praatje. Ik verleg het visje eens en besteed wederom weinig tijd aan de montage. Als ik de vis voor de derde keer wil verleggen merk ik dat de montage vast zit. Ik heb niks gemerkt maar gok toch maar dat het beet is en sla aan. Raak dus! Er volgt een rare dril met een vis die niet echt weg kan zwemmen maar wel behoorlijk aan de maat is. De oorzaak zie ik als de vis op de mat ligt: de linkerborst- en buikvin zijn weg. De vis kan dus maar 1 kant op echt kracht zetten.

ij en Stet januari 009 - kopie

Voor het statieportret draai ik de vis maar even andersom. Met 82 cm een uitstekende vangst. Ik ga nog op zoek naar een tweede vis maar moet me toch echt tevreden stellen met deze ene vangst. Hindert niet, er is vis op de mat en het is een goede test voor de snoekwedstrijd waar ik volgende week met Simon -“De snoekenkoning van Limmen” -Verduin heen ga.