Snoeken met Rien en Bart

Zaterdag 5 december.

Voor velen misschien een onmogelijke dag om uit vissen te gaan maar we hebben beloofd om ons uiterlijk vier uur in de middag te melden bij het thuisfront vanwege de verplichte Sinterklaas viering. Bart en ik.

Onze snoekafspraak is al een paar maal afgelast vanwege een straffe noordenwind en waait het uit die hoek ga ik niet snoeken om dat die beesten het dan meestal gewoonweg “ niet doen, ” is mijn ervaring.

Nou heeft Bart, onze secretaris, volgens zijn zeggen slecht éénmaal in zijn leven op snoek gevist en dat is wel al 27 jaar geleden. Ergo… de gehele verzorging plus het succes van die dag drukt op mijn tere schouders. Nou moet ik eerlijk zeggen dat deze in mijn ogen jonge man mij wel vertrouwen in boezemt.   Ik heb hem vorig jaar baarzen geleerd en potnondeju kort daarop verslaat hij me in een wedstrijd. Een prima leerling met grote feeling voor het vissen dus.

We gaan eerst een flink eind rijden naar de kop van Noord Holland.  Anna Paulowna om precies te zijn. De Molenvaart. Op de T-kruising heb ik in het verleden al menig dikke snoekdame gevangen maar, U raad het al… nu niks. Heerlijk snoekweer met een lekkere stevige wind uit het westen die een prachtig kabbeltje op het water zet. Daar ligt het niet aan.

Na een bakkie uit de thermosfles afzakken naar het zuiden. De Noordervaart bij Stompetoren. Ik weet een stek met redelijk diep water en ja hoor. Binnen een kwartiertje kregen we tegelijk een aanbeet en komen er twee snoekjes op de kant. Een half uurtje later van het zelfde laken een pak. Allebei tegelijk een snoek. Nu vangt uw schrijver een erg mooie van 80 cm.   “ Hier weg weze Bart,” zeg ik, “ want anders vangen we de boel dood en dat willen we niet. “

003

Even een snelle lunch in het Schermer Wapen. Een heerlijke uitsmijter met een grote pils ernaast. Op het onderleggertjes staan veel flauwe grappen te lezen zoals: Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd en…waarom loopt je neus en ruiken je voeten.

Toen nog even als afsluiter naar het zo genaamde overstortje van de Schulpvaart.  En verdomd.

Bart vangt nog een snoekje en wordt winnaar van de dag met drie stuks tegen ikke twee.  Ik zei het al. Een prima leerling.

004

Zo, dat was een heerlijke dag en zoals belooft kwart voor vier thuis.

Rien Faasse