Peter in de polder, week 48

Een snoek zien is nog geen snoek vangen. En een snoek die je aas pakt is nog geen gevangen snoek. Ik spreek regelmatig vissers die veel snoeken vangen. Ik hoor zelf helaas niet tot die groep. Ik vang ze maar af en toe. Kan ik dan niet vissen? Nee, dat is niet het punt. Ik vis vaak op plaatsen waar ik niet als eerste kom en ook niet als enige. Ik heb gewoon beperkt tijd en vis vaak dicht bij de weg.

Zo ging ik met Joost even dood-aas vissen bij de Noordermolen. Ik heb hier een paar jaar geleden een mooie 90-er gevangen en die zou zomaar gegroeid kunnen zijn. We gebruiken de wind om de dobbers een mooie route te laten glijden door de kom voor de molen. Joost krijgt als eerste een mooie aanbeet. Na 5 seconden komt de dobber weer omhoog. Losgelaten. Ook een tweede aanval van de vis wordt afgeslagen. Ik stel voor om mijn iets subtieler opgebouwde lijntje er ook even langs te laten lopen. Zo gezegd en zo gedaan, en ook dit visje wordt gegrepen. Ik tel tot 15 en sla aan. Een leuke dril volgt en de fatsoenlijke 70-er is klaar voor de landing. We hebben het schepnet vergeten en Joost wil wel even helpen met een handlanding. Terwijl hij met rechts de onderlijn pakt en met links de vis wil pakken, springt deze plots omhoog en gaat gericht voor een hap in Joosts hand. Raak. En goed ook. Het bloed sijpelt lang door en er zitten zeker 10 sneetjes in de vinger. Stank voor dank, denk ik even onwillekeurig. Ik “pik” zijn vis, helpt hij me met landen, valt het beest hem nog aan ook. Voel me zelfs een beetje schuldig.

snoeken met Joost 003 - kopie

Nadat we pleisters hebben gehaald en ook maar een schepnet, gaan we verder aan de Uitgeesterweg. Deze stek wordt door Joost regelmatig met kunstaas bestookt. Nu, met dood aas, volgen de aanbeten elkaar ook mooi op. De eerste vis is voor Joost, een dikke vis van 80 cm. Of Joost nog niet genoeg geleden heeft, bijt deze vis bij het onthaken in zijn andere hand.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als gerechtigheid. Joost krijgt tot 3 keer toe dezelfde snoek aan de haak, en nadat de vis er 2 keer voor de kant af valt, pakt hij hardnekkig een derde keer dezelfde aasvis. Deze vis komt aardig in de buurt van de 75 cm en vormt een mooie afsluiting van onze dood-aas dag. Ik heb 3 aanbeten gehad en er 1 gevangen, Joost heeft er 2 uit 6. Genoeg actie dus in 2 1/2 uur tijd.

snoeken met Joost 005 - kopie

De dag erna gaat Joost nog even op pad met kunstaas en pakt een aantal slootjes waarvan ik het bestaan weet maar er nooit de moeite voor nam om er te vissen. Resultaat: 2 hoge 70-ers en wat missers. Een stukje omlopen loont zeker de moeite.

De wonden hebben meer dan een week regelmatig gebloed…