Peter in de polder extra editie

Ja zo beleef je weken niks en zo is het 2 keer raak binnen een week.

snoek van 91 009

Mocht ik van de week een dikke 90-er scoren met dood aas, had ik meteen even een bak aasvis gevangen. Ik zou zaterdag met Joost op pad, maar hij moest verstek laten gaan. Allerlei vismaten gemaild, ge-sms’t en gevraagd, maar niemand kon. Mooi, dan ga ik wel alleen. Ik was van plan met de dode bleien achter de boot te roeien, 2 hengels op de vrijloop, 1 langs de bomen en 1 door het midden. Bij mijn eerste slag breekt de spaan af bij de dol. Lekker dan, even kijken of het zo nog wel lukt. Het gaat gelukkig nog, ik maak van mijn visdoek een soort dol zodat de spaan niet wegdrijft en ik tevens een handgreep heb. Op de plas bij het zwembad krijg ik een aanbeet, die ook zo weer loslaat. Zelfde plek als vorige week, zal het trucje nu wel door hebben.

Roeien is door de straffe wind eigenlijk niet echt te doen en ik besluit voor anker te gaan. Beide hengels worden zo met wind en stroming langs de stekken gestuurd. Al snel pak ik een snoekje van 60 cm. Puntgave vis met een mooie donkere tekening. De wind neemt als maar toe en ik waai tot 4 keer toe van het anker.

Inpakken en wegwezen maar. Op de terugweg merk ik wel dat ik met de ingekorte peddel minder slag kan maken, en ik ga af en toe gewoon de andere kant op. Hé, daar staat vader Piet te baarzen. Nou, die staat daar lekker in die wind. Ikzelf vind het toch niet zo prettig tussen die oude bomen. Er breken de laatste jaren wel veel takken af, en ik ben nu niet wendbaar om ze te ontwijken. Ik hoor een huilend geluid, een soort valwind, en maak snel een paar slagen om voorbij de boom te komen waar ik langs vaar. Ik hoor direct daarna een doffe dreun en realiseer me dat er iets groots is omgevallen. Snel zoek ik mijn vader, die gelukkig niet is geraakt. Wel ligt er nu een boom dwars over het Stet. Ik meer aan en check even of Piet ok is. Niks aan de hand, hoewel hij er geen 5 meter vanaf stond. We checken de schade rond de boom, er liggen daar allerlei kabels en leidingen, maar er is gelukkig niks stuk. Ik bel een vriend bij de gemeentewerken om de schade alvast te melden. En dan de volgende uitdaging: hoe kom ik in de haven?gevallen boom 003 - kopie

Ik besluit de boot aan een touw door de top van de boom heen te trekken, wellicht lukt dit. En jawel, het past net en ik kan mijn weg voortzetten.

Gelukkig is ie nu gevallen en niet volgende week met de intocht van de Sint. Maar ik begin wel steeds meer twijfels te krijgen over de veiligheid langs en op het water van het Stet. Volgens mij zijn er afgelopen 2 jaar al een stuk of 10 bomen omgewaaid en zeker het dubbele aan grote takken. Volgende keer weer gewoon een mooie vis in de column, hoop ik.

gevallen boom 005 - kopie