Peter in de polder, week 36

015b 25 08 2015 Heiloo, Brasem (Abramis brama)

Het is alweer enige tijd geleden dat ik van me heb laten horen. Beetje druk met van alles en geen tijd voor een column. Eerst maar even het belangrijkste: Nederland heeft er naast Dafne Schippers nog een Wereldkampioene bij, namelijk een dame uit onze Nationale Damesploeg wedstrijdvissen. De ploeg werd fantastisch 2de en de ons wel bekende Anja Groot werd beide wedstrijddagen eerste en dus WERELDKAMPIOENE. Ook vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd namens bestuur en leden en vooral van de columnist ;-D

wedstrijd gewicht Stet 006

Anja doet en laat heel veel voor een goede prestatie binnen de ploeg, stelt de damesploeg voorop en volgens mij schuilt er ook een toekomstige coach in haar. Ze heeft dit vorig jaar al eens gedaan bij de jongste jeugdploeg en niet zonder resultaat. Anja, ik ben trots op je en heel blij voor je dat je dit hebt mogen meemaken en bereiken. Nu jullie meerdere individuele titels hebben behaald is het succes van ploegengoud ook steeds meer binnen handbereik. Ook de felicitaties voor Jan van Schendel en zijn team, samen hebben ze ook nu weer topprestaties geleverd en hebben Nederland in het zoete wedstrijdvissen inmiddels de mondiale top 5 binnen gevist.

P1010285

 

Wat heb ik zelf de afgelopen tijd gedaan met mijn hengels? Ik heb in ieder geval niet veel gevangen. Na mijn heerlijke visvakantie in Duitsland heb ik lekker gevist op het Overdie tijdens de bootjeswedstrijd. Het was weliswaar slecht weer maar net goed genoeg om nog te kunnen genieten en lekker te vangen.

Ik mocht helpen bij een jeugdactiviteit in Nijkerk, waar 120 kinderen waren aangemeld voor een visdag. Er waren 3 onderdelen, welke ook weer bestonden uit 2 helften. Roofvis uit de boot en vanaf de kant, witvis met de feeder en de stok, karperen met lood en met de pen. Dit laatste onderdeel mocht ik samen met 6 anderen presenteren. ( Foto’s van de visdag “geleend” van de site van Midwest Nederland.)

Er werd weinig gevangen, de witvissers hadden wel veel klein spul, de bootjes vingen wat snoek en de man met vast lood ving een mooie steur. Ik mocht de kinderen vooral attent maken op het paartje ijsvogels. Dit vonden ze allemaal fantastisch.

027 19 03 2014 ad _ IJsvogel (Alcedo athis)

Over ijsvogels gesproken, Peter van Renen, hoffotograaf te Limmen, is actief bij een ijsvogelwerkgroep en bezig om op privéterrein een broedwand aan te leggen. Om deze locatie voor de ijsvogels interessant te maken, moet er naast een broedwand natuurlijk ook voedsel zijn. Daar ben ik in beeld gekomen. Samen hebben we een hoeveelheid visjes gevangen om het water een extra boost te geven.

028 19 03 2014 ad _ IJsvogel (Alcedo athis)

Bij het uitzetten dook een dikke snoek op de te water gelaten visjes. Deze zal ik t.z.t. uit dit water verwijderen en een nieuwe kans geven in lokaal viswater. Als het lukt zal Peter zeker een mooie foto voor de site leveren.  030b 26 08 2015 Heiloo, Blankvoorn (Rutilus rutilus)

 

 

 

Hier een deel van de vangst voor de vijver. Naast handenvol blankvoorns ving ik ook weer een hybride brasem/blankvoorn en de mooie brasem boven aan de column kwam ook in deze sessie boven.025b 26 08 2015 Heiloo, Blankvoorn (Rutilus rutilus)

Een avondje kunstaas smijten aan het Uitgeestermeer leverde 5 baarsjes op en nog een handvol gemiste aanbeten. Een andere hotspot aan het Noord-Hollands kanaal leverde helemaal niks op, zeer jammer. Wellicht toch ook weer stukgevist, snoekbaars is vaak toch wel erg gewild.

Deze week diverse verjaardagen, waardoor de visserij op een laag pitje staat. Na het eten is er ook nog maar amper tijd voor een hengeltje uitwerpen. Het vissen zal zich vanaf nu wel hoofdzakelijk tot de zondag ochtend beperken. Klinkt uit mijn mond als een kleine teleurstelling, al zullen er velen zijn die mij benijden omdat ze deze frequentie echt niet zullen halen. Voor hen, maar ook alle anderen probeer ik in deze column een beetje compensatie te bieden.

Lees ook de stukjes bij de jeugdvisclub!

De zeeltteller is niet verder opgelopen, ik vrees dat ik voor het eerst in jaren de 20 niet passeer.