Jaaroverzicht Peter in de polder, 2013

Peter in de polder, 2013.

2013wk52-image001

Het is weer eind december, en dan kijk ik graag nog eens terug op het jaar. Ook kijk ik voorzichtig vooruit naar wat ik wil bereiken in het volgende jaar. Ik neem jullie deze keer mee door het jaar en kijk terug op de gebeurtenissen.
Januari was een goede maand, ik ving de nodige snoeken en ook had ik al in de eerste week een zeelt te pakken. Tussen de snoeken een behoorlijk aantal 80+ vissen.

2013wk52-image003

Februari was een maand met 2 gezichten. De eerste 2 weken ving ik volop vis in het Stet, zowel witvis als een paar mooie snoeken. Week 3 was de uitzet van forel in het Geestmerambacht. Samen met lex beleefde ik enkele spannende dagen daar. Naar het einde toe werd het kouder en daarna viel de visserij volledig stil.

2013wk52-image005

2013wk52-image007

Maart en de eerste 3 weken van april wist ik bijna geen schub te vangen. Ik heb nog nooit zo’n slecht voorjaar meegemaakt. Het lag grotendeels aan het zeer koude weer en 10 weken oostenwind. Ondanks verwoede pogingen kwam ik niet verder dan wat gemiste aanbeten op forel.
Eind april kwam het voorjaar gelukkig met grote stappen dichterbij. Ik beleefde een paar mooie karpersessies in de Beemster en de zeelten op mijn stek hadden ook lang genoeg honger gehad.

2013wk52-image009

2013wk52-image011

Mei was een mooie maand, maar de witvisvangsten bleven nog achter. Ik trok met Joost naar Duitsland en daar beleefden we een mooie visserij op de rivier de Wied. Voor mij was deze trip heel succesvol en ervaringsrijk, voor Joost vielen met name de forelvangsten wat tegen.

2013wk52-image013

Juni stond in het teken van de voorbereidingen op de zomervakantie. Ik ving wel veel zeelten. Op het Overdie was het niet veel, en de karpers in de polder deden ook weinig.
Juli was voor mij een topmaand. Veel zeelten, 2 weken op snoek en baars in Zweden, en ook in de polder begon de vis beter te bijten. De Beemster leverde mooie vissen op, zowel voor mij als Lex.

2013wk52-image014

2013wk52-image017

Augustus leverde 2 topdagen op: met de boot op baars in het Uitgeestermeer en met de bootjesdag op het Overdie.
September was wat minder, ook al omdat de tijd me ontbrak om vaak te vissen. Ook was er een fikse vissterfte in de Startingervaart. Ondanks de vele dode snoeken werden er in oktober al weer diverse dikke vissen tot 1,10 m gevangen. Oktober was dan weer leuk, met witvis in het Stet, de laatste zeelten van het seizoen en ook alweer mooie baarsvangsten. November was het in de weekends meestal slecht weer en heb ik weinig visuren gemaakt. December was dan weer top, met de koppelwedstrijd als een van de hoogtepunten. Samen met Lex ving ik 223 vissen in 2 uur en het goede doel kreeg 1700 euro. Ik pakte op een verloren zondaguurtje na mijn werk nog 3 karpers in de Beemster en een snoekwedstrijd in De Rijp leverde 6 snoeken op en de derde plaats. Een mooie afsluiter van het jaar, waarbij ik 33 zeelten ving, ongeveer net zoveel snoeken, 5 handen vol karpers, maar geen enkele kanjer, de nodige forellen in natuurlijke en minder natuurlijke omgeving. Ik heb voor het eerst in vele jaren geen enkel persoonlijk record gebroken, maar zoon Lex heb ik wel aan de nodige records kunnen helpen: regenboogforel, stroomgrondel, brakwatergrondel, giebel, snoekbaars, schubkarper, baars en alver werden allemaal verbeterd.

2013wk52-image018