Peter in de polder, week 26

Yes, hij is er! Een nieuwe recordzeelt! Maar eerste even terug naar het begin.

avondje Maalwater 002 - kopie

Na de laatste column ben ik overwegend bezig geweest met zeeltvissen. De teller stond op 12, en het duurde 4 sessies voor nummer 13 in het net kwam. Ik had er inmiddels 5 dikke zeelten verspeeld, allemaal domme pech maar ze kwamen dus niet in het netje. Met name op de Schulpvaart had ik ze goed aan het azen. De eerste dag op maïs, de volgende dag alleen op pellets en de derde dag weer op wasmotten. Op mijn stekje in Heiloo ving ik ze uiteindelijk dan wel, en allemaal aan de wasmot. Daarvoor was wel een nieuwe hengel nodig, die ik had laten overkomen uit Engeland. Best handig hoor, internet-shoppen. Trouwens, die hengel was niet nodig maar ik wilde hem heel graag hebben.

toertje en Drennan zeelt 007

Enfin, de hengel was binnen en bij de eerste gelegenheid moest hij worden uitgeprobeerd. Heel fijn zat ik dus zondagmiddag lekker te hengelen onder belangstelling van de lokale jeugd. Toen dan eindelijk de dobber onderging en een mooi gevecht met een zeelt zich aandiende, stonden ze on de rij om een foto te mogen maken.

Maandag avond had ik ook nog een paar uurtjes over en voerde 2 stekken aan. Al snel diende zich een zware regenbui aan en was ik blij dat ik met de auto was. Toen ik weer uitstapte stond Dick Derriks naast me, hij had onder de boom verderop staan schuilen. Dick ging op snoek met klein rubber aas. Hij beleefde wellicht een betere avond dan ik, want hij scoorde een dikke 90-er in ons eigen Stet. Ikzelf ving op de 2e stek van de avond tussen kwart voor 11 en 11 uur nog 2 mooie zeelten.

Surprise: de snoek van Dick kwam toch nog even via de mail binnen.

11423911_867636303319821_5522130991271625093_o

Vrijdag was het bootjeswedstrijd. Na afzegging van mijn beide vaste maten moest ik op speurtocht naar een vervanger. Deze vond ik in George van der Linden uit Heiloo. Samen beleefden we een heerlijk visavondje met weinig vangst maar prachtig weer, goed gezelschap en een lekker witbiertje na afloop. We werden 2e en hadden dus geen prijs. Maar op zo’n avond zijn er alleen maar winnaars.

3de jeugd 2015 004

Zondag vroeg even de polder in op zeelt. Voor het eerst trof ik karpers op mijn stek, en verspeelde 2 mooie exemplaren. Dat was balen, maar wel leuk dat er nog wat karper te vinden is in onze polder. Zondag avond wilde Lex nog graag even met me vissen. We togen naar het Maalwater in Heiloo, alwaar we tussen de rieten een mooie stek vonden. Lex ging met een method-feeder op de elektronische waker, ik ging met de nieuwe hengel met een pellet-waggler op witvis. De eerste beet was voor Lex, met een brasem van exact een halve meter. Vervolgens pakte ik een hybride brasem-blankvoorn. Niet lang daarna een woeste aanbeet aan de dobber gevolgd door een korte harde dril. Een jetser van een zeelt kwam boven het net en ik zag meteen dat deze vis record-proporties had ( voor mij dan). De meting bevestigde dit, met 54 cm een nieuw pr. Lex baalde voorzichtig want hij wilde ook wel een zeelt vangen. De afspraak werd gemaakt dat als ik er nog 1 zou haken, hij deze mocht drillen.

avondje Maalwater 004 - kopie

Na enkele blankvoorns, allemaal aan crab-pellet, was er een voorzichtige wegloper. Ik tikte aan en voelde meteen dat dit een zeelt was. Binnen 2 seconden stond Lex met de hengel in zijn handen en kon nu eindelijk eens ervaren wat ik zo geweldig vind aan zeeltvissen. Wat een dril zeg. Uiteindelijk na zo’n 5 minuten kon hij op de foto met een hardvechtende zeelt van net even meer dan 50 cm. Lex vond ook meteen dat ik inderdaad wel een hele mooie hengel had gekocht. We waren het eens over zowel de hengel als de geweldige stek als de prachtige visavond, die we afsloten met een gezamenlijke fotosessie met onze vangsten (2 zeelten, 1 brasem, 2 hybrides Brasem-blankvoorn, 5 blankvoorns tot 32 cm).

avondje Maalwater 020 - kopie

De zeeltteller staat nu op 16.

Leest u ook wel de berichten van onze jeugdvisclub elders op deze site?