Wild West in IJssel Valley

De jaarlijkse IJssel en omstreken 3 daagse zit er weer op. Sinds jaar en dag startten we aan het Ketelmeer, maar dit jaar stapten we daar vanaf. Het voorstel was om aan de Urkervaart te beginnen. Ter hoogte van Marknesse zijn zelfs wedstrijdpaaltjes zichtbaar op Google streetview. Hier heb je bij noordenwind het windje pal in de rug, al heet het hier wel de Zwolse Vaart.
Deze eerste stek pakte ik een kort hengeltje en ging lekker zo’n 3 meter uit de kant hengelen. Ik pakte aardig wat kleine vis en daarbij verschillende soorten. Een flinke brasem in de staart gehaakt, bezorgde een spectaculaire dril en een stoot adrenaline. Het leverde me een 1 binnen onze niet belangrijke, maar wel sfeerverhogende competitie.2015stek01

Vermeldenswaardig is het bezoek van de wegenwacht. De achterklep van Dick’s auto ging niet meer open. Da’s verdraaid lastig met zoveel visspullen. Hij wist de boel te fixen.

‘s Middags visten we bij de Pyloonbrug nabij Kampen aan de IJssel. Vorig jaar had ik hier een schitterende vangst van enkele kapitale brasems en windes. Het grappige was, dat mijn werpmolen nog op dezelfde visafstand stond ingesteld. Dit was reuze handig, want de bodem is er grillig. Het schone en redelijk bevisbare stukje leverde ook dit jaar weer enkele mooie windes op en bracht wederom een 1. Marcel drilde aan een light-picker een 50+ winde. Na een flinke strijd besloot ik te assisteren met mijn langere schepnet. Het pakte volledig fout uit en de vis wist te ontkomen. ;-(

2015wk17-IMGP4295

Lelijke plekken op mooie windes

‘s Avonds als vanouds eten bij de Oase in Zalk. Nog altijd is dit goed en betaalbaar. Hier maken we plannen voor de volgende dag. Het wordt ‘s ochtends de IJssel bij Hattem. Hendrik en Han bevissen met vaste stok een zijkanaal. Zij vangen goed vis. De overigen bezetten de IJssel-waterkant. Deze visserij is lastiger. Hendrik is de champ met 75 vissen, ik ben hekkensluiter met 5 voorntjes.

Rond 12 uur steken we de koppen bij elkaar. Wat wordt de middagstek. We zijn het er over eens: vissen in de IJssel is gewoon hartstikke leuk, ook al laat de brasem het tot nu toe weer volledig afweten. We rijden naar Olst en zoeken allen een mooi stekje. Ik vis een uurtje zonder veel succes. Dan wandel ik naar naar een lokale visser die net zijn boeltje pakt. Hij heeft alleen voorns gevangen. Zijn tips: 100 tot 120 gram korf, 25 tot 30 meter uit de kant en een halve maiskorrel als aas. Normaal ga ik nooit zwaarder dan 60 gram, maar ik heb niets te verliezen, dus het wordt 120 gram in combinatie met twee maiskorrels. Het duurt niet lang voordat de eerste winde zich meldt. Ook al door het zware lood staat de hengel hoepeltje rond. Hierna vang ik nog 3 windes en een leuke roofblei. Bij gebrek aan betere vangsten levert ook deze stek mij een 1. Marcel is hier de grondelkampioen met 10 stuks.

2015wk17-IMGP4297

1 roofblei en 4 fraaie windes

We doorbreken een eeuwenoude traditie en gaan ‘s avonds uiteten bij “De Wok” in Hattem. Na uitleg doen we ons tegoed aan de vele lekkernijen. We denken wel aan het aantal pepertjes, want de volgende dag zitten we weer aan een waterkant zonder toilet. Het is een zeer geslaagde maaltijd, voor herhaling vatbaar.
wok10

Op ons overnachtingsadres nemen we nog een slaapmutsje. Pasen is voorbij, maar Marcel raapt nog wat bevruchte eieren voor z’n broedse kip.
De laatste dag: ‘s ochtends aan het Zwarte Water bij Hasselt. Ook hier zitten we weer heerlijk te hengelen. Hendrik krijgt bezoek van een metersnoek. Dit is teveel van het goede. Op zijn vaste stok is de snoek de winnaar. Ook ik krijg de vis eraan en ik zit met feeder. Na een korte strijd breekt het lijntje: jammer. Voor de feedervissers is de visserij moeilijk. Telkens een korte beet en vaak leeggezogen made. Een kleine kunstmade biedt hier uitkomst. Toch zijn het de vaste stok vissers die de hoogste ogen scoren. Sjaak vangt 24 vissen en 1900 gram. Er zitten 6 soorten tussen en dit levert hem de 1.

De laatste sessie zitten we wel aan de Urkervaart. Ook hier pak ik weer een kort hengeltje en dit blijkt achteraf de beste keus. Met 102 vissen ben ik heer en meester en pak mijn 4e 1.

We hebben drie schitterende dagen beleefd, waarvan twee zon-overgoten. De hoeveelheid grondels viel erg mee. Brasems zijn er nauwelijks gevangen. Binnen onze competitie weet Hendrik toch op eenzelfde hoeveelheid punten te eindigen als ik. Door mijn vele nummer 1 noteringen wordt ik als winnaar uitverkozen.

De deceptie komt pas bij thuiskomst. Als ik het foto-apparaat aansluit op de computer, blijkt deze leeg. Met undelete-programma’s weet ik vele honderden foto’s tot het jaar 2012 terug te halen, maar van deze vistrip staat er gewoonweg niets op. VAGE SH!T!

Gelukkig heeft Marcel nog iets op de gevoelige plaat gezet en kan ik alsnog veel beter nagenieten van het fijne uitje.