Peter over de grens, Duitse tour 2015

uitje Kyllen wied dl 1 003 - kopie

Afgelopen week was het weer zover: mijn jaarlijkse visuitstapje naar Duitsland, met Joost en hengels. Vanwege werk en examens van mijn zoon dit jaar niet in mei maar al in april. Een wat riskante onderneming, omdat de vis meestal pas in mei echt gaat azen. Dit heeft alles met de ontluikende natuur te maken, namelijk de insecten die uitkomen. Of de dikkopjes die we getuige deze foto over enkele weken ook mogen verwachten. Zowel vanwege risicospreiding qua vangsten als qua mogelijke visserijen boeken we 2 locaties verdeeld over de Eifel en het Westerwald.

uitje Kyllen wied dl 1 007 - kopie

Als we arriveren aan de Kyll is de zon inmiddels al aardig hoog en op volle kracht bereikt de thermometer deze dag hier liefst 28°C! Dit terwijl het thuisfront 15°C meldt. Snel halen we de visvergunningen op, die met 2 tientjes per dag toch wel aardig prijzig zijn geworden.

uitje Kyllen wied dl 1 002 - kopie

De eerste 2 dagen is het fly only, dus mijn zeer beperkte capaciteiten op dit vlak worden danig op de proef gesteld. Ik ga eerst maar eens met een streamertje aan de gang en vis wat voor mij bekende stekken af. Ik vang al vrij snel een klein beekforelletje en even later heeft ook Joost zijn eerste visje te pakken.

uitje Kyllen wied dl 1 001 - kopie

Aan het einde van de ochtend ( ja ja we waren al vroeg van huis gegaan) staat de teller voor ons beiden op 5 stuks. Ik vang de rest van de dag niks meer maar Joost weet er her en der nog wat boven water te toveren. In totaal 13 stuks met 2 topvissen van 40 en 38 cm erbij.

uitje Kyll en wied dl 2 002 - kopie

De echte topvis heb ik zelf mogen aanschouwen, want in de heldere diepe poel nabij het clubhuis zie ik een kanjer van een forel achter een prooivis jagen. Deze vis gaat aardig richting de 60 cm en blijft gedurende zo’n 5 minuten door de poel scharrelen, mijn streamer vakkundig ontwijkend.

uitje Kyll en wied dl 2 006 - kopie uitje Kyll en wied dl 2 005 - kopie

De tweede dag zijn we door gesprekken met diverse andere vissers wat wijzer geworden en wagen ons aan wat alternatieve vismethodes. De nimf zou beter zijn en inderdaad hebben we beiden al snel een forel aan deze zinkende neplarve. Er volgt echter niks meer en al snel smijten we onze vertrouwde streamers weer naar de overkant. Vandaag ben ik de gelukkige met een forel van 35 cm uit een diepe poel, die me zeker 3 minuten lekker bezighoudt. Ik weet er vandaag 6 te vangen en Joost ontlokt er vakkundig 15 stuks tijdelijk aan het water. Zijn drive en meer gedurfde montages brengen die extra aanbeten en extra vissen. Ook vandaag hebben we weer prachtig weer, met 24 graden blijft het net even aangenamer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een pilsrijk avondje in hotel Müller in Kyllburg en een korte nacht vertrekken we vrijdag naar het Westerwald, waar we in de Wied ook nog wat vis hopen te vangen. De Wied is een wat rustiger water en op het parcours dat bij het hotel hoort is ook vissen met de gewone hengel en aassoorten toegestaan. Ik hoop hier een dikke kopvoorn te bemachtigen en Joost gaat op zoek naar de schaarse maar grotere forellen van dit water.

uitje Kyllen wied dl 1 017 - kopie

Onderweg krijg ik te maken met een klapband linksvoor, wat toch wel wat hachelijke momenten bezorgt als je 130 km/h rijdt. Alles gaat goed maar de band wisselen is op deze plek geen optie. Zo worden we na 5 kwartier opgehaald door de ADAC-hulpdienst, waar chauffeur Paul een geëmigreerde Hollander blijkt te zijn. Ik praat prima Duits maar in je moerstaal geholpen worden is toch best wel fijn.

uitje Kyllen wied dl 1 040 - kopie

Bijna 3 uur later dan gepland arriveren we in Döttesfeld, waar bij ons Hotel Zum Wiedbachtal de vergunningen in een doe-het-zelf kast af te halen zijn. We splitsen op om ieder ons eigen ding te doen. De eerste 2 stekken leveren niks op maar op mijn vertrouwde stek achter de stroomversnelling bij de brug heb ik al snel beet. Vorige keer ving ik hier een kopvoorn van 30 cm en een zeelt van 35 cm, dit keer mag ik een zeer stevige dril beleven tot er uiteindelijk een pracht van een kopvoorn van liefst 50 cm op de mat komt.

uitje Kyllen wied dl 1 019 - kopie

Ik ben over the moon met deze vangst, dit is waar ik voor heen ben gegaan. Snel stuur ik een sms naar Joost en vraag meteen naar zijn resultaten. Hij meldt 3 grote forellen, de grootste 44 cm. Kijk, dat is een geslaagde visdag. We sluiten de avond af met wat kleine vissen: elrits, gestippelde alver en voor Joost 3 miniforellen. Daarna is het tijd voor voetbal op TV en lokaal Weizenbier van de tap. Met de eigenaar bespreken we hoe we de hengelsport in zijn water kunnen promoten en sluiten af met een lokale Schnapps.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag is het weer prachtig stralende zon, alleen de temperatuur moet er aardig aan trekken. Met rijp op de grond vrees ik toch een taaie visdag. Pas na de middag weet ik een aanbeet te ontlokken die ook prompt een kopvoorntje oplevert. Met name het feit dat de dril over een afstand van 30 meter stroomopwaarts moet plaatsvinden, maakt de vangst toch weer bijzonder. Joost vangt op het fly only traject met moeite 1 forel en besluit op tijd te stoppen. Ik weet bij de waterval nog wat baars, elrits en miniforel te vangen. Nadat ik heb ingepakt krijg ik zowaar nog vergunningcontrole. De opzichter vermoedt dat er nog geen extra uitzetting van vis is geweest en ook een lokale mountainbiker denkt dat we net even te vroeg zijn. Toch krijgen we nog wel een melding van een beekforel van 64 cm, alleen die hebben we niet gezien natuurlijk.

uitje Kyllen wied dl 1 032 - kopie

Al met al moeten we concluderen dat je echt pas in mei of juni de Eifel of andere riviergebieden in Duitsland moet bezoeken. Het was nu echt zoeken naar een visje, voordeel was wel dat er geen hengeldruk is en je de meeste stekken helemaal voor jezelf hebt. Steeds meer Nederlandse vliegvissers weten deze streek te vinden en ook tijdens onze trip troffen we meerdere groepen van wel 6 vissers aan.

uitje Kyllen wied dl 1 018 - kopie

De prijzen van diverse vergunningen zijn danig verhoogd maar eten en drinken is nog altijd Duits betaalbaar. Voor € 35 eet je met zijn 2-en je buikje rond in een goed restaurant en dan heb je ook geen dorst meer. Vooraf goed je huiswerk doen is ook belangrijk: Joost had de juiste vliegen al gebonden, de hengels waren in perfecte staat en alle kleine materialen en aas waren in goede conditie. En mijn ANWB-lidmaatschap kwam goed van pas. Dat de nieuwe band linksvoor vlakbij Ede nogmaals lek raakte was pech maar kon met het thuisbrengertje worden opgelost.

uitje Kyllen wied dl 1 029 - kopie

 

We verbleven 2 dagen in Hotel Müller in Kyllburg en visten een traject vlakbij in de Kyll. In Kyllburg is slechts 1 restaurant, Bella Italia, dat naast een uitgebreide Italiaanse kaart ook diverse Duitse gerechten serveert. Vergunningen daar variëren van € 10 tot 20 per dag. Op de goedkopere parcoursen vis je meestal met meer vissers maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. De 2de stop was in Hotel Zum Wiedbachtal in Döttesfled, waar we voor € 9 per dag de Wied bevisten en daarbij ook een gratis vergunning voor het vliegvisgedeelte van de Holzbach kregen. Dit hotel heeft een goede eigen keuken maar een beperkte kaart. Deze wordt echter bij veel gelegenheden aangevuld met lokale specialiteiten, bijvoorbeeld soepen en kipgerechten tijdens de opening van het bierterras, of elke andere gelegenheid die deze eigenaar weet te bedenken ( en dat zijn er best veel, hij is vindingrijk). Heb je het over voetbal, dan is Borussia Mönchengladbach zijn club. Beide locaties zijn net even korter dan 400 kilometer vanaf Limmen. Overnachten kost zo’n € 34 p.p. in een 2-persoons kamer, reserveren is voor deze hele streek van groot belang, want naast vissers is het ook voor wandelaars en motorrijders een geliefde regio. Al deze doelgroepen zijn erg geholpen met een stevig ontbijt, wat dus in beide hotels van uitstekende kwaliteit is. En voor wie de Duitse taal minder machtig is: Petri heil betekent Goede vangst. Deze wens kun je naar believen beantwoorden met Petri Dank of Danke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA