Snoek om de hoek, week 52

IMGP4289aZondag 28 december. Na weken van wind en regen en mijn wens van de vorige  column lijkt deze dag te worden vergezeld met het mooie winterweer waar ik op heb gehoopt.
Om 9:00 uur varen Marcel en ik voor de laatste keer van het jaar 2014 uit de haven van het Limmer Stet. We hebben dit jaar weinig gevist. Jammer, want elke keer is bijzonder en we kunnen er beiden erg van genieten. We hebben teveel hobby’s zullen we maar zeggen.
Het is nagenoeg windstil en het lage zonnetje geeft, ondanks de -1 graden toch een behaaglijke warmte af. Voorbij het zwembad wordt duidelijk dat het toch redelijk heeft gevroren. Hier en daar ligt een vliesje ijs. Vissen en vliesjes ijs gaan gewoon niet samen en we moeten dan ook menig stuk water overslaan. Doorvaren lukt overigens wel. Bang dat we ruzie krijgen met schaatsfanaten worden we niet: de vorstperiode is van zeer korte duur.
IMG_3129aTen oosten van de A9 is het ijs een dikke cm. Al met al moeten we menige “hotspot” overslaan, omdat vissen niet mogelijk is.

Het plan was om ook de Laandervaart mee te pakken, maar ook hier bemoeilijkt het ijs de visserij.
cupcakesAls we dan maar de koffie ter hand nemen, maar toch af en toe ons aasje laten zakken, heb ik zowaar een mooie aanbeet aan de roze shad.
pink shadEN vis EN een lekkere bak koffie EN door de kinderen gemaakte cupcakes, wat wil een mens nog meer? De vis meet 63 cm en de extra handjes van Marcel komen bij het onthaken goed van pas.
IMGP4287aWe varen door naar de botenhuisjes, maar ook hier is ijs de spelbreker. Dan maar terug en richting het Kerkemeer. Het is hier heerlijk toeven, we genieten weer van koffie met deze keer het gepatenteerde spijsbrood van koninklijke bakkerij Putter, maar de vangsten vallen niet mee.  Ik weet uiteindelijk toch 1 mooie esox op de meetplank te krijgen. Met 77 cm ben ik niet ontevreden.
IMGP4288aOok Marcel doet goed zijn best en geeft diverse kunstaasjes zwemles. Hij krijgt deze ochtend enkele aanbeten waarvan 1 hele fraaie, maar de vissen weten te ontkomen.
Door het ijs worden we behoorlijk beperkt in ons te bevissen gebied. We besluiten al snel terug te keren naar het Stet. Hier kunnen we ongehinderd heen en weer varen. Vandaag heb ik een klein drijvertjes op de lijn gezet, zodat ik wat beter kan volgen hoe diep het aas loopt. Dit werkt heel prettig.
floatersEr volgt voor beiden nog een spannende aanbeet, maar deze worden niet verzilverd. Als we de boot aanmeren, varen Joost en Fred uit.
IMG_3131a