Peter in de polder met baarsbezigheden…

baarspeuteren jeugdvisclub 016

Met jeugdwerk is het net als met alle andere dingen; door de jaren heen verandert er nog wel eens wat. Dus hadden Rien Faasse en ik het idee opgevat om een cursus baarspeuteren te organiseren. We vonden in Castricum een enthousiaste mede-jeugdwerker: Dick Derriks. Dick en ik hebben 2 weken geleden al een succesvolle cursus street fishing gedaan, waarbij we al snel hulp kregen van een hele club vissers. Ook nu waren er al weer snel hulptroepen te vinden.

Allereerst moest er een locatie gevonden worden dicht bij het Stet. Dat werd het clubhuis van de Jeu de boules club achter de Vredenburg. Mijn vader kon wat regelen zodat we koffie, limonade, een dak en een toilet ter beschikking hadden. Dat er ook een terras was kwam goed uit, want wat hadden we mooi weer.

Rien deed een vlammend betoog over hoe leuk peuteren is, en al snel wilden we allemaal zo snel mogelijk vissen.

baarspeuteren jeugdvisclub 011

De drijvertjes werden aan korte hengeltje te water gelaten en direct kwamen de eerste baarsjes al boven. Ook de toekomstige vismeester Dick had al snel door hoe het werkt.

baarspeuteren jeugdvisclub 020

We visten 2 stekken, in het haventje en bij het bruggetje. Er werden ruim over de 100 visjes gevangen, en waar het om te doen is: goed baars vissen betekent dat er geen vis slikt. Aan de bak met vis na afloop is goed te zien dat het gelukt is.

baarspeuteren jeugdvisclub 032

Na afloop konden we alle vissertjes, en ook de 4 volwassen cursisten meedelen dat ze talentvol zijn en de juiste wijze van baarspeuteren al beheersen. Nipro Hengelsport, de speciaalzaak als het gaat om baarsvissen, had ons 8 Nipro-2 hengels tegen zeer gereduceerde prijs gesponsord. Deze hengels werden na afloop van de cursus, inclusief een tuigje, aangeboden aan de jeugdvissers. De papa’s trokken direct de poeplap, want allemaal willen ze met deze fantastische stokjes doorgaan met baarspeuteren.

baarspeuteren jeugdvisclub 027

We gaan deze cursus zeker nog een keer doen, dan op zondag, om de kinderen die ook voetballen, ook een kans te geven mee te doen. Na afloop konden we nog even genieten van het fotomoment.

Voor mij persoonlijk is het superleuk dat ik met de jeugdcommissie van Castricum nu een aantal mensen heb gevonden voor andere activiteiten dan alleen witvissen. De jeugd is nu bijvoorbeeld erg in de roofvis geïnteresseerd. Dan zijn kunstaasjes en street fishing natuurlijk hot items, die je wel eerst zelf goed moet beheersen. Dick Derriks is een expert op dit vak en bovendien heeft hij een lerarenopleiding gevolgd, dus omgaan met kinderen kan ie ook goed. Met onze eigen Rien hebben we een vismeester in huis van topklasse, en hij doet hetzelfde werk ook in Castricum.

Weliswaar bereik je met deze nieuwe activiteiten nog niet meteen een grote groep, maar door zowel leden van Limmen als van Castricum erbij te betrekken, heb je toch een mooie groep.

baarspeuteren jeugdvisclub 031

En met dat mooie weer kon het niet uitblijven: de zeeltteller is opgelopen naar 21. Met de vlokhengel ving ik vrijdag middag laat 4 ruisvoorns tot 25 cm en een dikke zeelt van 49 cm.

baarspeuteren jeugdvisclub 003