Peter in de polder, week 44

2 weken geleden hebben Dick Derriks uit Castricum en ik namens onze beide jeugdafdelingen een cursus street fishing verzorgd. We hadden 11 deelnemers en zijn met deze kinderen en in totaal 9 begeleiders naar Amsterdam geweest om te vissen op baars en snoekbaars.street fishing Amsterdam 001

We parkeerden in Amsterdam-Noord en gingen vissen bij de hotelboot.

street fishing Amsterdam 007

Het was heerlijk weer en er werden hier, letterlijk tussen wal en schip, verschillende snoekbaarzen en een baars gevangen. Hierna namen we de pont naar de Houthavens.

street fishing Amsterdam 009

Zelfportret van een columnist

street fishing Amsterdam 016

Veel bekijks op de pont, 20 vissers met hengels, net en rugzakje. En veel praatjes!

street fishing Amsterdam 020

Vis gevangen door Dick Derriks,mede-initiator van dit project.

street fishing Amsterdam 023

Ook de jeugd vangt vis.

street fishing Amsterdam 027

De Nachtwacht van Limmen en Castricum.

Na deze mooie gebeurtenis waren er verschillende leden die ook wel eens willen weten hoe dat vissen met de drop shot montage werkt. Zo was ik al met Joost op pad geweest en nu belde Ron Droog of ik niet toevallig een doordeweekse dag vrij had. Ik had zondag gewerkt en ja dan mag ik een doordeweekse dag snipperen. Dus dinsdag gingen we op pad in de Beemster- en Schermer ringvaart. We zouden ons beperken tot sluizen en bruggetjes, anders weet je helemaal niet waar je moet beginnen. Ron was er al snel bij met een mini-snoekbaarsje, wat ons goede hoop gaf op meer. Elke stek wordt maximaal een minuut of 20 uitgekamd, dan snel door naar de volgende plek. In dit geval De Rijp.

Daar pakte ik een mooie vis op iets meer dan een meter water.  dropshotting met Ron Droog 006 - kopie

Ron ging hier verticalen vanaf de brug. Een stevige aanbeet en dito drill gaven aan dat er nu een serieuze stekeldrager bij Ron aan hing. Deze moest hij over de gehele lengte van de brug richting mijn net dirigeren. Daar dacht de snoekbaars anders over en die probeerde dus weg te komen. Plots dook hij om een grote paal en zat de boel muurvast. Ik bekeek het een en ander eens en stelde Ron voor de beugel te openen en de hengel omhoog te steken. De lijn zou dan door de wind om de paal heen waaien, dan snel weer strak draaien en kijken of de vis nog hing. Ja ik bedenk het waar je bij staat, maar het werkte wel en zo ving Ron een mooie 60-er met veel hindernissen.

dropshotting met Ron Droog 012 - kopie  dropshotting met Ron Droog 016

De volgende brug leverde niks op, maar ik had nog meer noten op mijn zang. De Vuile Graft is een mooie stek vlakbij Spijkerboor, met ruim 2 meter water en veel stroming. Het was tijd om het shadje om te wisselen voor een aasvisje, en dit werd zeer gewaardeerd, want meteen beet. Ik ving er hier 1 en verspeelde er 3, toen ook Ron weer een vis pakte. Daarna door naar de Boekelermeer, waar Ron nog 2 baarsjes pakte. Al met al weer een geweldige vistrip met een vismaat van vooral vroeger, toen we nog samen kaas maakten bij Zomerdijk.

dropshotting met Ron Droog 020 dropshotting met Ron Droog 021

Ron opende en sloot het snoekbaarzenbal en was razend enthousiast over deze leuke en actieve methode van vissen.

20141026_221117

Dat ik ook wel eens mis grijp met de actie bewees Joost. Ik had recent een dikke snoek verspeeld en uitgelegd aan Joost waar dat was. Joost ging zondag hier heen en terwijl ik aan het werk was, pakte Joost aan een paarse Real eel deze meterbak! Grote klasse maat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA