BaarsBezigheden

Zaterdag 4 oktober. De wekker gaat vroeg, want we gaan vandaag het NK baars vissen. Ik zeg “we”, want eerder in de week kregen we een telefoontje van de federatie baarscommissie. Er had iemand zich afgemeld, Gerrit Tuin was eerste reserve op de lijst en zo kon ook hij deelnemen.

Om 7:00 uur stappen we binnen bij Café Halfweg te Burgerbrug. We genieten van een bak koffie en gaandeweg druppelen er vele bekende toppers binnen. Favorieten zijn wat mij betreft Henk Roos, André van Kleef en Peter Posthumus. Deze laatste wist de week ervoor een wedstrijd op hetzelfde water te winnen met 137 stuks. We vissen in de Groote Sloot.

Er zijn 56 deelnemers. Ik loot stek 37 en Gerrit zit op 54. Gerrit raakt aan de praat met Klaas Musman. Een gezellige tuinder die nog echt in het WestFries praat. Hij loot stek 51 en biedt aan dat Gerrit met hem mee kan rijden. Prettig voor hem maar zeker ook voor mij…

We hebben allebei 6 riethaken mee. Dit is geen overbodige luxe. De niet al te dikke rietkraag is hiermee goed te mannen.

De eerste stek pakt Gerrit er 6. André van Kleef die naast hem staat pakt er 26. Ik vang er 18.
Stekken 2, 3 en 4 zijn minder goed. Na 4 stekken sta ik achter in de 30, terwijl de toppers al in de 70 zitten. Vissen nabij een rietkraag is toch een hele andere tak van sport. Ook hier is het veel zoeken. Niet alleen links, rechts, dichtbij en wat verder, maar zeker ook verschillende dieptes. Zo werden er vele baarsjes op zo’n 10 cm diepte gevangen, terwijl er toch 70 cm water stond.

De laatste baars viel voor de kant eraf. Dit vond ik erg jammer, want het had de score op 50 gebracht. Nu belandde ik in de onderste helft van de deelnemers: ik werd 30e. Gerrit maarliefst 48e. Een kleine troost: Van onze regio zat ik ruim boven het gemiddelde van 44.

De eindstand: 1 Henk Roos 98 st, 2 Ferdie Metselaar 95 stuks, 3 Peter Posthumus 86 stuks. Het was een leuke en leerzame wedstrijd. Ook de verloting bracht ons geen prijzen, maar dit was zeker een prikkelende ervaring en ik ben weer gemotiveerd en mijn titel in Limmen te verdedigen.

2014-winnaars-NKDe kampioenen van rechts naar links: Ferdie Metselaar, Henk Roos en Peter Posthumus. De vierde man is van organiserende vereniging De Eendracht.

2014-uitslag-NK