Peter in de polder, week 27. Zeeltbonanza!

Veel voetbal en werk maakten dat het vissen wat beperkt was deze week. Hindert niet, als de kwaliteit dan hoog is. Zaterdag avond was de ORANJE jeugdwedstrijd. Er waren 10 kinderen in oranje tenue gekomen en er werd ook nog eens aardig gevangen. Met 12 kinderen 109 stuks, dat hadden we tot nog toe niet.

Ik kon leuke foto’s maken en de kinderen waren erg enthousiast. Vooral de kreet van Van Gaal deed het goed: JUICHEN!

jeugdwedstrijd en zeeltbonanza 029 - kopie

Zaterdag stuurde ik Joost een SMS-je: “ga pennen op zeelt, ga je mee?”. Niet echt een visserij voor Joost, dacht ik, maar gezelligheid kent geen tijd en we zitten altijd wel prettig naar ons dobbertje te kijken. Joost was naar mijn beleving wel heel enthousiast met zijn antwoord, want hij wilde dolgraag mee. Geen tegenbod voor snoek of karper of de pier, maar ja, echt waar, met een dobber op zeelt.

jeugdwedstrijd en zeeltbonanza 050 - kopie

De reden was al bij het inpakken van de auto duidelijk: Joost had een nieuwe hengel gekocht, een … classic tench. Oftewel, een echte zeelthengel voor de klassieke dobbervisserij. Op naar de stek. Geïnspireerd door het artikel in Het Visblad had ik de nodige artikelen van chocolade gekocht. Ook een bakje gesneden blokjes blikworst ging mee. Bij de stek aangekomen zagen we direct al de nodige activiteit. Bij ons parkeerplekje aasden zeker 3 zeelten. Ik gooide wat blokjes worst in het water om de vis te lokken. Uit nieuwsgierigheid wierp ik 1 blokje aan mijn hengel op een bruisende stek. De vis ter plekke leek wel een piranha, want op het moment dat het aas de bodem haalde werd het gegrepen en de lijn knalde werkelijk strak. De vis, een zeelt, had geslikt en dus erg trek in een hartige snack. Na 5 minuten lag zeelt 1 al in het net. De schrijver van het artikel had het over het bewaren van zeelt in een leefnet, omdat ze nogal snel de stek verstoren. Ook hier had ik aan gedacht, want het leefnet lag klaar in de auto. Snel in de grond gezet en verder. Daar kwam Joost al met zijn eerste zeelt aan de nieuwe hengel. Nog geen uur verder was de stand al 4-1 voor Joost. Ik had 2 stekken gemaakt, 1 met lokvoer en cacao en 1 met maïs. De voerplek was vergeven van de zeelt, maar die pakten niks. De maïsstek gaf wel vrij vlot 2 vissen. Nog zo’n bijzonder moment: inleggen en de dobber blijft op half water steken. Ik verwacht in de planten te zitten, of een voorn, maar het is een zeelt die het aas tegemoet is gezwommen en heeft gebeten. Na een vis met wasmotten was het ook voor Joost weer raak, ditmaal op een nieuw plekje. Inmiddels lagen er 10 zeelten in het net, mooi verdeeld tussen Joost en mij.

jeugdwedstrijd en zeeltbonanza 053 - kopie

Plots vielen de beten weg en bleef alles alleen maar bruisen. Wat nu? Doorzetten maar. Ik sloeg de nodige vissen mis, maar tussendoor kwamen er toch nog 2 vissen aan de haak, nadat ik enkele cupjes maden had gestrooid. Om 11 uur was het tijd in te pakken. Maar ik wilde toch nog even Joost zijn hengel voelen. Liefst met een vis, natuurlijk. Dat dit ook lukte mag puur toeval zijn, maar ik ving zeelt nummer 8. Een nieuw dagrecord en in 1 keer mijn seizoentotaal verdubbeld. Deze stek kan de komende tijd op mijn warme belangstelling rekenen. En het zal me niks verbazen als Joost zijn zeeltstokje nog even moet wachten op snoekbaarswerk.  jeugdwedstrijd en zeeltbonanza 054 - kopie

 

De zeeltteller tikt vrolijk verder naar 16.