Geen jeugdactiviteiten bij HSV Limmen in 2018 !

Featured

De jeugdcommissie van Samen Beet heeft besloten haar werkzaamheden te stoppen. Voor 2018 staan er daarom geen activiteiten gepland.

Via de groepsapp met de jeugd van Castricum kan er deel worden genomen aan street fishing en sommige andere activiteiten.

De jeugdleden vanaf 11 jaar krijgen de gelegenheid om met de senioren mee te gaan naar de visvijver in Lelystad, alwaar tegen een gereduceerde prijs kan worden gevist. Ze zullen via de mail van hun ouders op de hoogte worden gehouden over de data en vertrektijden. Ook zal er info op de website worden geplaatst over deze activiteiten.

Lidmaatschap van de vereniging is voor vissende jeugd wel noodzakelijk vanwege de vergunningplicht.

Uitslag 3e wit

Naamstuksgrampuntenklassement
1312934450
Han Duin2710800114751
Frank Snel9360038252
Wil Snel8360038003
Piet Pepping10350037504
Meindert Bakkum13280031255
Dick Pekel14250028506
Rene Levering18235028007
Ton de Swart8225024508
Rien Faasse685010009
Bart Lieferink780097510
Jan Walta460070011
George vd Linden255060012
Kees Levering325032513

Uitslag 2e wit

Naamstuksgrampuntenklassement
13nvt37700
Jan Walta725072501
Marcel Acquoij710071002
Nico Schouws600060003
Wil Snel510051004
Ron Droog310031005
Han Duin235023506
Sjaak Droog215021507
Sjaak Schoorl135013508
Bart Lieferink110011009
Rene Levering85085010
George vd Linden75075011
Kees Levering60060012
Meindert Bakkum0013

Vrijdag 11 mei avontuurlijk vissen op steur, meerval en karper bij Toms Creek in Lelystad

Vrijdag 11-5-18 gaat een groep jeugd uit Limmen en Castricum steurvissen. Voor jeugdleden van HSV Limmen is er nog een plaatsje vrij. Voor jeugd € 10 p.p.

Tevens kunnen er nog enkele volwassen leden mee, mits er 1 voor eigen vervoer zorgt. Deelname tegen kostprijs.

We vissen van 13 tot 17 uur. Vertrek uit Limmen rond 11 uur, vertrek vanaf parkeerterrein de Salamander in Castricum om 11:15 uur.

Aanmelden bij Peter van der Heijdt, 06-27872854 of op de mail: marian.peter@zonnet.nl

Peter in de polder, Koningsdag

Een vismaat attendeerde mij op de mogelijkheid haringen te vangen in onze regio, en zo trokken Joost en ik op Koningsdag 2018 naar zee. Gewapend met spinhengeltjes, verenpaternostertjes en loodjes van 20 gram gingen we het proberen. We hadden de stek voor ons zelf en al snel werden de eerste stootjes gevoeld. Het was een vermakelijke visserij waarbij we samen zo’n 75 haringen vingen. Een klein portie ligt in de vriezer, de rest zwemt weer om te paaien.

Voor ’s avonds spraken we af om met worm op baars te gaan. Ik wilde dit graag met mijn UL dobberhengel doen, dus kozen we een ondiepe stek. Het duurde lang voor we vissen vonden, maar de beloning was groot! Een baars van 38 cm trok de UL stok krom tot het handvat en wilde ook nog wel even poseren. Wat een gave visdag!

Wild West in IJssel Valley

Door meerdere personen word ik wel benaderd: “wanneer hebben jullie die visdagen, want dan boek ik ook een vakantie. Jullie hebben immers altijd mooi weer.” Het moet gezegd: het klopt vaak en nooit eerder hadden we zulke zonnige dagen als dit jaar. Zonnebrand en hoofdbescherming waren deze maal de belangrijkste attributen om bij je te hebben.

We begonnen aan de Urkervaart bij Tollebeek. Geruchten over natuurvriendelijke oevers en wilgenmatten op de bodem hadden ons bereikt en bleken waarheid. Gelukkig was slechts een deel van deze vaart voorzien. Het vissen was nog goed mogelijk. We vingen kleine vis, Sjaak passeerde de 100 stuks en boekte ruim 5 kilo.
– rechts natuurvriendelijk, links ook, maar dan anders…-

In de middag zaten we aan de IJssel bij onze befaamde pyloonbrug. Zaten we normaal op “krib 1”, deze maal kozen Marcel en ik voor “krib 2”. Sjaak en Hendrik mochten op “onze” krib zitten. Zij vermaakten zich daar beter dan wij. We zaten veel vast tussen de keien.
– visboot zonder visser –

Door onder een hoek van “10 uur” te gooien, vond ik uiteindelijk een schoon stuk en wist zo nog wat visjes te vangen. Later in dit verslag meer over deze stek.
– Marcel dekt de rechterflank –

We aten en overnachtten weer op onze vaste plekken. Tijdens het diner werden de plannen voor dag 2 gesmeed: ’s ochtends IJssel Hattem, ’s Middags Zwarte water. In Hattem vingen we vorig jaar nog vele grote voorns. Dit jaar was het duidelijk minder.
Je moest behoorlijk de stroming in om nog wat vis te pakken. Hendrik beheerste deze techniek het beste: 35 vissen / 5300 gram. In de zijsloot pakte Han 64 visjes met de vaste stok.

Middag: Het Zwarte Water is een dobber water. Je kunt met de picker ook terecht, maar de vis is over het algemeen klein en voorzichtig en er wordt hierdoor veel gemist. Na 2 uur en 3 vissen gaf ik deze strijd op en begon met de vaste hengel. Ik ving dicht aan de kant, zonder gebruik van voer zo toch nog best veel vis. Het leuke van dit water is dat er zoveel variatie aan soorten zwemt. Zo ving ik winde
en
roofblei.

Marcel was niet meer in te halen. Die was op dreef en ving zowaar ook nog wat brasems. Zijn totaal: 6800 gram.
De Chinees waar we ’s avonds wilde eten, bleek gesloten. Lokale burgers tipten een andere Chinees bij ’t Heem. Hier was het prima toeven!
Dag drie: Onze hotspot aan de IJssel hebben we wat jaren links laten liggen. Het pad er naartoe was niet goed voor de onderkant van de auto. Dit jaar wilden we het toch weer eens proberen. Het pad was hersteld, maar deze ochtend troffen we echter een grote groep Engelsen aan de waterkant. Er was geen plek meer voor ons. We weken uit naar Veessen. Ook hier kun je aan de IJssel zitten. Prachtige stekken, maar de vangsten waren hier taai.
Een welkome verassing was dan wel weer de blauwneus die ik ving.

In de middag gingen we weer naar het Zwarte Water. Deze keer koos ik wel meteen voor de vaste stok. Met 53 vissen en 5700 gram boekte ik een leuke vangst.

Het avondeten nuttigden we bij de Oase in Zalk. Mijn nagerecht mocht op de foto.

– Even de weersberichten checken: alweer een zomerdag voorspeld.-

De vierde en alweer laatste ochtend waren de stekken aan de IJssel nabij Zalk wel beschikbaar. Dit is met name een geliefd parcours omdat je met de auto tot aan je stekje kunt rijden. Dat scheelt heel wat gesjouw!
Hier vingen we allen leuk vis. Er werden zowaar wat brasempjes gevangen. Mijn Pontische stroomgrondel mocht voor de lens poseren.
Sjaak had hier een schitterende winde met een imposante dikke rug.
Op deze plek was er een zijsloot waar Han zich heerlijk met de vaste stok kon uitleven. Een stel wat in de nabije natuur hartstochtelijk de liefde bedreef, zorgde voor behoorlijk wat afleiding.
Toch wist hij 176 vissen te vangen met een totaal gewicht van 7,1 kilo. Hendrik volgde kort met 6,8 kilo / 23 stuks.

Dan de laatste stek. We kozen weer het stukje IJssel bij de pyloonbrug nabij Kampen. Marcel en ik begonnen net als Dick onder de brug. Het stroomt hier harder en is flink dieper dan vissend vanaf de kribben. Ondanks al het gesjouw wilde ik de middagsessie hier niet volmaken. Ik praatte Marcel om en we kozen later alsnog voor de krib. Dick bleek uiteindelijk nog goed te hebben gevangen. Op de krib begon onze volgende uitdaging. Ik had constant beet maar de vis kwam niet binnen. Plan C: dunnere top, dunnere lijn en kleinere haak. Uiteindelijk wist ik nog ruim 20 vissen te pakken en kon ik de sessie voldaan afsluiten.
We vingen zo’n 170 kilo en bijna 1800 vissen. Sjaak had de beste vangsten en ik werd uiteindelijk hekkensluiter 😉

Peter in de Flevopolder

Bart met een vis van ca. 105 cm ( gevangen door Ben)

Zaterdag 7 april had ik in de agenda gereserveerd om bij Toms Creek te gaan vissen. De weersvoorspellingen waren top, dus dat zat al mee. We kozen voor de ochtendsessie, dus iets over 7 vertrokken we uit Limmen. We, dat zijn Bart, Maarten, Ben en Marije Lieferink, mijn zoon Rob en ik, en vismaat Dick Derriks uit Castricum.

De reis verliep voorspoedig en bij aankomst stond Bart al met de koffie klaar. Iets over half 9 gingen de dobbers te water. Al snel trokken de eerste hengels krom. Tussen de gezellige praatjes en geijkte stekeligheden door werd er lekker gevist en genoten van mooi weer en goed gezelschap.

Als aas was ook vandaag weer de zure haring de beste keus, hoewel er op onze vijver nog 2 locals visten die juist goed met zalmsnippers vingen, en aan boilies ( ananassmaak…)

De vissen in Toms Creek zijn goed de winter door gekomen. Het is bijna moeilijker om een vis kleiner dan 90 te vangen dan een vis boven de meter. Onze topvissen waren 1.30 voor Maarten en 1.28 voor mij. Dick, Rob en ik hadden elke een vis van 1.15, en ook aan de kant van Bart waren er meerdere metervissen. Marije pakte zelfs nog een knots van een meerval die ook de meter leek aan te tikken.

1m.14,5 voor Dick

80 cm meerval

Siberische steur, 115 cm

Na een relaxte lunch verdeelden we de mensen over de auto’s en vertrokken we met een blij en tevreden gevoel weer richting Limmen.

Iets over de materialen: gebruik werphengels die geschikt zijn voor 20/00 tot 30/00 nylon ( gevlochten lijn is verboden). Gebruik een degelijke goede molen met goede slip. Er wordt gevist met dobbers, waarbij schuifdobbers van 2 tot 3 gram wel aan te bevelen zijn. Het aas moet stil op de bodem liggen, en de haak moet weerhaakloos zijn. Even met een tang je weerhaakje plat knijpen is ook goed. Haakmaten voor steur en meerval van 6 tot maar 10, voor de karper kun je nog iets kleiner gaan. Aas voor steur: zure haring, vismeelpellets, hartige boilies, garnalen, zalmsnippers. Voor meerval kun je daarnaast ook nog een dot wormen gebruiken, pellets met leversmaak en ook kaas is een gewild aas. De karpers zijn inmiddels zo gewend aan deze aassoorten, dat je die hiermee ook vangt. Zelfs hebben we al een keer een brasem aan zure haring gevangen op een vijver. De vissen zijn behoorlijk groot en best levendig, gebruik daarom een groot schepnet. Deze kun je ook ter plaatse huren. Onthaakmatten zijn verplicht, ook die zijn te huur. Ter plaatse kun je ook aas en voer kopen, losse materialen kopen en hengels huren.

Vanuit de vereniging willen we enkele keren dit jaar een tochtje organiseren naar Lelystad. Als je interesse hebt, mail dan naar marian.peter@zonnet.nl. Je krijgt dan een week voordat we gaan een bericht. Als we voldoende deelname hebben huren we een vijver af, bij lagere aantallen vissen we op een beschikbare vijver. Meestal is dit een zaterdag, omdat ik op de andere dagen moet werken en het complex op zondag dicht is. Forelvissen is hier ook mogelijk, de kosten hiervoor zijn iets hoger, de vis mag je houden ( zomers ook kleine meervallen en tilapia).

Reken op een kostenplaatje van 25-30 euro voor vissen, aas en benzine. Materiaalhuur komt daar nog overheen. Een goede stevige karperhengel of een heavy feeder voldoen op zich prima. Je kunt met meerdere mensen 1 onthaakmat en 1 schepnet huren en de kosten verdelen. Samen aas inkopen is ook goedkoper.

Marije staat haar mannetje, dril van een dikke meerval.

Je mag je eigen consumpties meenemen maar er is ook een cafetaria met diverse snacks en maaltijden. Koffie, thee, fris en bier zijn ook te koop. Er zijn enkele toiletunits.

Zo ziet een steur van 1,28 m eruit.

Dus heb je zin een keer mee te gaan, mail dan naar marian.peter@zonnet.nl. Wellicht zullen we je wel vragen te rijden, daarvoor krijg je dan een vergoeding. Jeugdleden tot 15 jaar krijgen een reductie.

In de weer bij Molletjesveer

Het roofvisseizoen nadert zijn einde. De afgelopen weken waren koud en guur. Vissen was nauwelijks mogelijk. Zaterdag 24 maart begint de lente van zich te laten horen. Marcel en ik stappen ter hoogte van Molletjesveer aan boord en bevissen een stukje van de Nauernasche Vaart, de Tapsloot en de Zaan. Het doel is snoekbaars, maar andere soorten zijn ook welkom.
We trollen langzaam. De Westin plug waarmee ik vis, kan makkelijk naar zo’n 2 meter diepte worden gestuurd. Ik ben de eerste gelukkige die een mooie snoekbaars mag landen. Dat was alweer enige maanden geleden dat ik zo’n vis ving. Leuk!
In een hengelsteun staat een tweede hengel. Deze vangt niet veel tijd later een tweede exemplaar aan een wit plugje van Illex.
Bij de Beatrixbrug verruilen we het kunstaas voor aasvissen. Het diepteverloop varieert hier van 1 tot 6 meter. We kammen het gebied uit, Marcel laat ons genieten van K3 (koffie, koek, krentenbollen) Het levert ons geen vis op.
Op de terugweg haak ik zowaar nog een snoekje. Een mooie afsluitsessie van het seizoen, alhoewel… Zaterdag a.s. blijkt ook nog net in Maart te vallen. Wordt wellicht vervolgd!

Peter en Peter, road trip Noord-Nederland

Geïnspireerd door een aantal artikelen over beken in Nederland en de daar aanwezige winde-trek, ben ik zaterdag naar Friesland, Groningen en Drenthe getrokken voor een eerste verkennende vistocht. Vanwege de mooie natuur die mij werd beloofd, gingen er ook verrekijkers en camera’s mee, en iemand die die dingen goed kan hanteren: Peter van Renen.

In de kop van Drenthe stroomt de Hunze, een echt regenriviertje dat afwatert richting Lauwersmeer. Deze laaglandbeek is in een natuurlijke vorm hersteld, meanderend door een ruige natuur en voorzien van natuurlijke stuwen en vistrappen. Daarnaast bezochten we 2 beken in hetzelfde stroomgebied naar de Lauwersmeer: Het Peizerdiep en het Dwarsdiep.

Erg leuk was dat ik hier de door mij zo geliefde visserij met de stick float, het traditionele Engelse stroomdobbertje, kon uitvoeren. Buiten dat het in deze wateren stroomt, is de vis hier ook op ingesteld en vis je dus daadwerkelijk op vissen van het stromende water.

Vissend met een molen met gesloten kap, 14/00 nylon en 10/00 onderlijn ving ik op diverse plekken mijn voorntjes. De winde konden we nog niet traceren, dus een vervolg is zeker in de maak.

De enige stuw in het Peizerdiep mocht uiteraard niet bevist worden, maar 50 meter er boven en er onder mocht dat wel. Ik ving er niks, maar ik verwacht hier komende weken nogmaals te komen en dan wel succes te hebben.

De Hunze loopt door een natuurgebied, waar vanaf 15 maart een toegangsverbod geldt vanwege het broedseizoen. Nu kon ik er nog even terecht, maar dat kan ik de volgende ronde wel even vergeten.

Naast de mooie natuur en het stromende water waren het met name de trekvogels die onze aandacht kregen. We hoopten een trek kraanvogels te scoren, wat helaas niet lukt. De vele zilverreigers en deze ooievaar maakten dat wel ten dele goed. Veel buizerd waren al actief aan het nesten bouwen. Zwermen puttertjes vlogen voorbij, een eenzaam ijsvogeltje vloog verstoord op uit de oeverbegroeiing. Tafeleenden, smienten, talingen en veel soorten ganzen boden een wilde variatie op en aan het water. Omgeknaagde boompjes verklapten ook de aanwezigheid van bevers hier. Op diverse plaatsen liepen kleine groepjes reeën. Kortom, een prachtige natuurbeleving in een stuk Nederland hier ongeveer 200 kilometer vandaan.